BejegyzésekGastro

10 dolog, amit imádok a piacozásban

2018. 04. 26. — by sassdani

main

BejegyzésekGastro

10 dolog, amit imádok a piacozásban

2018. 04. 26. — by sassdani

Hétvégén a Fény utcai piacon jártam. Erről jutott eszembe, hogy összeírom nektek, hogy miért is imádok ott lenni. Minden alkalommal újra és újra szerelmes leszek a hangulatba, a különleges színekbe, illatokba, ízekbe. Összegyűjtöttem 10 dolgot, ami miatt neked is érdemes rászokni a piacozásra.

Első lépésként nézd meg a piacozásról készült videómat, aztán mondom a részleteket.

  1. Színek

Ha valahová, hát a piacra nem kell Instagram filter, mert minden gyönyörű, friss és élettel teli. Ezer és egy féle zöld, sárga, piros és rózsaszín, lila – egy fullos szivárványt simán ki lehetne rakni zöldségekből és gyümölcsökből. Igazi hashtag no filter life!

színes piac
  1. Illatok

Gyerekkorom óta legendásan érzékeny a szaglásom. A piacon szinte soronkét meg tudom különböztetni az illatokat, mert tényleg minden jóság benne van a levegőben: a friss sárgarépák és más gumósok, a cserepes zöldfűszerek, halak, húsok, pultok felett csüngő kolbászok – mindent kiszagolok. És még élvezem is, az a nem mindegy!

illatos piac
  1. Választék

Mindig meglep, hogy milyen sokféle portéka közül lehet választani a piacon. És pont emiatt nem is könnyű, bár megmondom őszintén, én midig a szívemre és a megérzéseimre hallgatok. És igen, ez sokszor azt is jelenti, hogy olyan is bekerül a kosaramba, amit eredetileg nem terveztem venni. De nem pont ez a piacozás lényege?

választék a piacon
  1. Emberek

Akármennyire is a fővárosban töltöm időm nagy részét, szívem mélyén még mindig vidéki srác vagyok. Szeretem, hogy a piacon kedvesek az árusok, mindig van pár jó szó, és őszinte érdeklődő kérdés és érdemes téma, amiről lehet a standoknál beszélgetni. Ezek mind apró dolgok, amik miatt van okom napközben is mosolyogni.

  1. Nem csak kaja

Ha azt mondom piac, a többség legtöbbször ételekre, színes-szagos alapanyagokra gondol, de ezeknél sokkal több van itt: ruhák, apró cikkek beszerzése. Ezen felül egy csomó más dolgot is el lehet intézni. Érdemes az ételekkel kezdeni a felfedezőtúrát, aztán jöhet a többi lehetőség! 

  1. Nincs rohanás

Mindig rohanok, de a piacozás kivételesen nyugalmas időtöltés. Rohanva nem lehet válogatni, és elmerülni a válogatás közben. Itt kérem le kell nyugodni. Meglepő, de ez itt még nekem is sikerülni szokott.

Fény utcai piac
  1. Lángos

Tudjátok rólam, hogy a napjaim többségében igyekszem egészséges ételeket enni, rendszeresen sportolni. Ugyanakkor azt sem titkolom, ha az élet úgy hozza – és hát miért ne tenné -, akkor bizony nem mondok nemet a szénhidrátokra sem. A piac számomra kötelező fogása a lángos: friss, ropogós, sajtos, tejfölös, fokhagymás. Ennél jobban ezt szerintem nem is kell magyarázni. 

lángos – Fény utcai piac
  1. Városi oázis

Szerencsések vagyunk Budapesten, hiszen viszonylag sok piac közül válogathatunk attól függően, hogy mikor és mit szeretnénk vásárolni. Az én kedvencem a Fény utcai piac, ami számomra egy kis városi oázis: közel a Széll Kálmán téri nyüzsgés, de ha kedvünk tartja, akkor simán belefér egy hétvégi napba, hogy a Millenáris Parkban egy padon ülve kávézzunk egyet piacozás előtt vagy után.

  1. Új receptek

Gyakran előfordul, hogy a piac színes és nyüzsgő forgataga új receptek kikísérletezésére inspirál. Annál is inkább, hiszen a piacon bóklászás elfeledett alapanyagokat juttat ismét eszembe, ilyenkor nincs mese, meg kell venni és kitalálni hozzá valami újdonságot.

  1. Környezetkímélés

A piacozás mellett szóló az is, ha itt vásárolsz, kevesebb csomagolóanyagot használsz, mint mondjuk egy hipermárketben. Főleg, ha nejlonzacskók helyett saját vászonszatyorral érkezel és ahol csak lehet visszautasítod az extra szatyrokat. És ne hidd, hogy a saját szatyor ciki. Pont ellenkezőleg. Szerintem a tudatos vásárlás egyik alapkelléke. Ideje neked is beszerezni egyet, ha még nincs.

Hozzászólások

hozzászólás