- Gyors és olcsó fapados járatok
Miért éppen Nápoly? Ha a racionális válaszokat szereted, kezdjük a legegyszerűbbel: viszonylag olcsón el lehet ide jutni és elég közel is van. Ráadásul, ha előre terveztek, akkor ki lehet fogni igazán kedvező áru fapados repülőjegyeket.
- Szeretnivaló zűrzavar
Nápoly – ahogyan más olasz városok is általában – tiszta káosz. De a kellemesebb fajtából. Itt a gasztronómia letisztultsága és kifinomultsága találkozik a kevésbé tiszta utcákkal. Megdöbbentő a különbség, ami az utcák szemetessége és az ételek tökéletessége között van.
- Pizza, pizza, pizza
Da Michele pizzeria, a legendás. Mióta először kóstoltam, azóta a Da Michele pizzájára vágyom. Pontosan azokra az ízekre és élményekre, amiket az első nápolyi látogatásomkor kaptam. Egy egyszerű pizza, ami a maga egyszerűségében tökéletes. 450 fokos kemencében, 90 másodperc alatt készítik. Volt idejük begyakorolni, hiszen 1870 óta csinálják. A Da Michele mellett a Pizzeria da Attilio ejtett még rabul, ahol a személyzet képes akkor is megállni egy fényképre, ha aznap te voltál a 150-ik. Mert ezeken a helyeken bizony komoly sorbanállás és várakozás van.
- Felejthetetlen reggeli a sarki deliben
Besétálsz, csacsogsz az eladóval, majd kedvesen megkérdezed, hogy nem készítene-e neked egy fullos szendvicset. Ha jó napja van (mindig), mosolyogva megcsinálja, a legfinomabb paradicsommal, mozzarellával és rukkolával megtömve. Minden reggel így reggeliztünk, mindig ugyanott. A reggeli mellé aztán jöttek az ajándékok, a szerencsehozó amulettek és egy-egy kedves szó, ami megadta minden nap alaphangulatát. Imádtam.
- Séta a városban és a tengerparton
Bármerre járok a világban, a tenger- vagy óceánparti séta mindig kihagyhatatlan programpont. Morajló hullámok, lágy szellő – maga a szabadság és a boldogság. Egy nápolyi tökéletes nap nekem egy reggelivel indul a sarki delikáteszben, napközben jöhet egy kis csámborgás a szép a tereken, izgalmas utcákban, és a kis miniatűr piacokon, a halas és zöldséges pultok között bolyongva. Ebédre (vagy bármikor) egy pizza a Da Michele-ben, levezetésnek pedig egy kis séta a tengerparton. Mindeközben kávé, amikor csak lehetőség adódik rá, este pedig pár pohár prosecco és újabb pizzák, másnap pedig kezdődhet minden elölről. Itthon meg majd jönnek a végtelennek tűnő szigetkörök, de higgyétek el, nagyon megéri!
És hogy mit érdemes ajándékba, vagy magatoknak hazahozni Nápolyból? Nálam egy kiló bivalymozzarella, sok-sok olívabogyó, szárított paradicsom, fűszerkeverékek és 10 darab pizzát mintázó hűtőmágnest került a bőröndbe. Csak hogy legyen mire emlékezni majd a szénhidrátmentes napokon.