BejegyzésekEgyéb

Az energiavilág Oscar díja!

2019. 10. 02. — by sassdani

main

BejegyzésekEgyéb

Az energiavilág Oscar díja!

2019. 10. 02. — by sassdani

Egy igen rangos rendezvényen vehettem rész a múlt héten, ahol minden a jövőről szólt. Egy olyan jövőről, ami környezettudatosabb, tisztább és fenntarthatóbb. Ennek megfelelően a helyszín is káprázatos volt, hiszen a Szépművészeti múzeumban került megrendezésre az E.ON Energy Globe 2019

Hazánkban idén is megrendezésre került az energiavilág legrangosabb díjátadója, ahol azokat a megoldásokat ötleteket díjazzák, amik a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében születtek. Egy esemény, ahol nem csak beszélnek a jövőről, hanem a figyelemfelkeltés mellett konkrét törekvésekkel és a tervek mellett már megvalósult projektekkel ismerkedhetünk meg.

Hogy miért volt ez a gála más mint a többi? Itt tényleg minden a fenttarthatóságról szólt.  Nem csak a bemutatott kezdeményezések, de a körítés is. Úgy volt minden egyszerre elegáns, modern és ünnepi, hogy Tilla kezében tartott súgókártya kivételével nem volt papír az eseményen. Természetesen igaz ez a műanyagra is, melynek csak újjászületett verzióját csodálhattuk meg egy emberméretű szobor formájában. A szobortól nem is olyan messze kapott helyet Michelangelo Pistoletto almája. Az alma, amely ismét egész.  Ez a gigantikus méretű remekmű több mint 3,5 méter magas, és remekül szimbolizálja a visszafordíthatatlan visszafordíthatóságát.

A menü kapcsán sem csalódtam, hiszen szezonális és maximum 80 km-es körzetből beszerzett alapanyagokból készült fogásokat kóstolhattunk. De milyenek voltak te jó ég.

Az E-on által szervezett díj 1999-ben indult útjára és azóta is rengeteg sikeres projektet és sok hírességet tudhat maga mögött. Az alábbi kategóriákban tudtak jelentkezni a résztvevők:

  • Vállalat kategória
  • Önkormányzat kategória
  • Jövő generációja kategória – Szervezetek 
  • Épület kategória
  • Egyéni kezdeményezés kategória
  • Ötlet kategória 

A nyertesek pedig bejutnak a nemzetközi döntőbe.

Nehéz lenne a legjobb megoldást kiválasztani az idei felhozatalból, de talán, ami hozzám legközelebb állt, az a Pécs belvárosában megnyílt Zöld Folt közösségi kert, mely „Egyéni kezdeményezés” kategóriában lett díjnyertes. Itt mindenki egy közös területen termelheti meg a saját kis növényét, zöldségét, gyümölcsét. Ennek a helynek igazán közösségteremtő és összekovácsoló ereje van, és nem utolsó sorban a környezetet is kíméli.

A verseny fődíja egy 100%-ban elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata. Ami valljuk be, nem olyan rossz!

Magam is elgondolkodtam rajta, hogy a kertemben egyre több mindent termelek, így az ebédek és vacsorák alapanyagai sokkal frissebbek és értékesebbek lesznek, hiszen a saját kezem munkájával teremtettem elő ezeket.

Titeket is arra tudlak csak buzdítani, hogy higgyetek magatokban, és ha úgy éreznétek csak apró porszemek vagytok a gépezetben, akkor ezt meg kell cáfoljam! Minden döntés, minden apró tett számít! Ha pedig szeretnétek inspirálódni és kíváncsiak vagytok, hogy mi vár ránk a jövőben, akkor olvassátok el az idei pályázatokat.

Hozzászólások

hozzászólás