Gastro

Balinéz ököruszály leves

2017. 06. 28. — by sassdani

main

Gastro

Balinéz ököruszály leves

2017. 06. 28. — by sassdani

Minden héten megtalálsz 1-1 izgalmas receptet a cosmopolitan.hu -n! A mostani egy nagyon üde, friss balinéz ököruszály leves.

Márciusban eljutottam Indonéziába, ahol igyekeztem a lehető legtöbb helyi specialitást kipróbálni. Amennyire varázslatos a környezet, annyira izgalmasak az ízek is. Minden étel maga az üde frissesség, citrusosság. Az egyik kedvencem a balinéz ököruszály leves volt, amit azóta többször készítettem már el magam is. Megtalálható benne mindaz, amiért imádok enni. A szaftos hús, a friss zsenge zöldségek, az élénk fűszerek. Próbáljátok ki ti is! Íme egy kis segítség.
Hozzávalók:

  • 1 kg ököruszály (lehet más húsból is, de ez a legjobb)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db burgonya
  • 2 teáskanál szemes fehér bors
  • 1/3 szerecsendió
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 1/3 gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 2 db citromnád
  • 1/2 galangan gyökér
  • 2-3 lime levél
  • barnacukor
  • víz

Egy kevés olajon pirítsd körbe jó alaposan a felszeletelt (kb. 4-5 cm vastag korongok) húsokat. Ezzel képezünk egy finom pörzsanyagot a felületén, amitől még kellemesebb lesz az íze a levesünknek. Ezt követően öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ez a hús elképesztően finom, köszönhetően a csontosságának. Megközelítőleg 1 óra alatt szépen megpuhul, miközben kifő belőle a leves ragacsosságát adó kollagén is.

Aprítóban zúzzunk ösze az egész szemes borsot, tökéletesen porítva. Reszeljünk bele 1/3 szerecsendiót., 1 evőkanál kurkumát, egy diónyi hámozott, friss gyömbért, 4 db fokhagymát, 1 közees méretű lilahagymát és 2-3 lime levelet. Ezzel összeáll egy elképesztően illatos, sűrű pép, ami a leves szíve-lelke lesz. Egy kevés olívaolajat hevítek serpenyőben és ezt az elkészült pépet 3-4 perc alatt áthevítem, körbepirítom. Ezzel válik igazán karakteressé az íze és veszít kissé a nedvességéből is.

A citromnádat és a galangan gyökeret kissé megtöröm és beledobom a levesbe. Ha megpirult a gyömbéres, borsos, szerecsendiós pép is, azt is a levesbe teszem. Ha újra felforrt, beledobálom a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott burgonyát, 1 evőkanál sót, és egy csipet barnacukrot. Ha összeforrtak az ízek, egy nagy marék apróra vágott újhagymát szórok a tetejére és tálalom.

A lime levelet, galangan gyökeret, citromnádat ázsiai boltokban keresd!:)

A recept a cosmopolitan.hu-n is megtalálható.

Hozzászólások

hozzászólás