Márciusban eljutottam Indonéziába, ahol igyekeztem a lehető legtöbb helyi specialitást kipróbálni. Amennyire varázslatos a környezet, annyira izgalmasak az ízek is. Minden étel maga az üde frissesség, citrusosság. Az egyik kedvencem a balinéz ököruszály leves volt, amit azóta többször készítettem már el magam is. Megtalálható benne mindaz, amiért imádok enni. A szaftos hús, a friss zsenge zöldségek, az élénk fűszerek. Próbáljátok ki ti is! Íme egy kis segítség.
Hozzávalók:
- 1 kg ököruszály (lehet más húsból is, de ez a legjobb)
- 2 db sárgarépa
- 2 db burgonya
- 2 teáskanál szemes fehér bors
- 1/3 szerecsendió
- 1 evőkanál kurkuma
- 1/3 gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db lilahagyma
- 2 db citromnád
- 1/2 galangan gyökér
- 2-3 lime levél
- só
- barnacukor
- víz
Egy kevés olajon pirítsd körbe jó alaposan a felszeletelt (kb. 4-5 cm vastag korongok) húsokat. Ezzel képezünk egy finom pörzsanyagot a felületén, amitől még kellemesebb lesz az íze a levesünknek. Ezt követően öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ez a hús elképesztően finom, köszönhetően a csontosságának. Megközelítőleg 1 óra alatt szépen megpuhul, miközben kifő belőle a leves ragacsosságát adó kollagén is.
Aprítóban zúzzunk ösze az egész szemes borsot, tökéletesen porítva. Reszeljünk bele 1/3 szerecsendiót., 1 evőkanál kurkumát, egy diónyi hámozott, friss gyömbért, 4 db fokhagymát, 1 közees méretű lilahagymát és 2-3 lime levelet. Ezzel összeáll egy elképesztően illatos, sűrű pép, ami a leves szíve-lelke lesz. Egy kevés olívaolajat hevítek serpenyőben és ezt az elkészült pépet 3-4 perc alatt áthevítem, körbepirítom. Ezzel válik igazán karakteressé az íze és veszít kissé a nedvességéből is.
A citromnádat és a galangan gyökeret kissé megtöröm és beledobom a levesbe. Ha megpirult a gyömbéres, borsos, szerecsendiós pép is, azt is a levesbe teszem. Ha újra felforrt, beledobálom a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott burgonyát, 1 evőkanál sót, és egy csipet barnacukrot. Ha összeforrtak az ízek, egy nagy marék apróra vágott újhagymát szórok a tetejére és tálalom.
A lime levelet, galangan gyökeret, citromnádat ázsiai boltokban keresd!:)
A recept a cosmopolitan.hu-n is megtalálható.