Gastro

Ezt a banana bread muffint kóstolhatod meg a DreherFeszt-en!

2018. 08. 31. — by sassdani

main

Gastro

Ezt a banana bread muffint kóstolhatod meg a DreherFeszt-en!

2018. 08. 31. — by sassdani

Nagyon izgalmas feladatokat dob elém az élet, amiért nem tudok elég hálás lenni. Képzeljétek el, amikor felkérnek arra, hogy készíts egy egyedi süteményt, ami a DreherFeszt hivatalos édessége lesz. Ugye milyen izgalmas és megtisztelő kérés? Én is ezt érzem.

A feladat az volt, hogy az eseményhez méltó, különleges és piszkosul finom meglepetéssel készüljek a fesztiválra belépő első 555 vendégnek. Természetesen azonnal azon kezdtem el gondolkodni, hogy hogyan tudnám szépen beépíteni a sört és egyéb sörrel kapcsolatos alapanyagokat ebbe a süteménybe. Sokáig kísérletezgettem, de szerintem megtaláltam azt, amit ti is imádni fogtok. Íme a muffin, amit meg kell kóstolnod.

Nagyon szeretem az olyan izgalmas dolgokat, amelyekben el lehet rugaszkodni a megszokottaktól. A megálmodott banana bread muffinok is ezt tükrözik. Alapvetően nagyon kedvelem a sört, nyáron még inkább, hiszen a kánikulában jól esik egy-egy pohár társaságában lazítani, felfrissülni. A maláta izgalmas ízvilága inspirált a desszert megálmodásakor, arra törekedtem, hogy a karakteressége a muffinban is visszaköszönjön. Ugyanakkor szerettem volna megtartani az egyensúlyt, ezért a karamell és banán selymességével lazítottam a karcosságán

Hozzávalók: 12 db-hoz:

töltelék:

  • 250 g friss füge
  • 1 dl Dreher Bak barna sör
  • 20 g barnacukor
  • 1 kk őrölt fahéj

tészta:

  • 2 db tojás
  • 4 db banán
  • 100 g vaj
  • 100 g barnacukor
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 100 g fehér búzaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • egy csipet só
  • 80 ml tej
  • 10 g holland kakaópor

díszítés:

  • barnacukor – a karamellhez
  • kamillavirágzat
  • zúzott maláta
  • kókuszchips
  • hántolt, szeletelt mandula

Első lépésként a tölteléket készítem elő.

A jó alaposan megmosott fügét feldarabolom, majd száraz serpenyőben karamellizálni kezdem. Ha a füge elkezdi kiengedni a levét, ráöntöm az 1 dl sört, amivel tovább forralom. Ha a sör kezd redukálódni, hozzáadom a 20 g cukrot és 1 kávéskanál fahéjat és kb. 15 perc alatt közepesen sűrű lekvár állagúvá főzöm.

Tészta:

A tojásokat a felolvasztott, de nem meleg vajjal kézi robotgép segítségével habosra verem, majd hozzákeverem a cukrot. A banánokat villával összetöröm, majd ezt is hozzáadom a kikevert tojáshoz és a robotgéppel tovább pépesítem. Ha homogén állagú a massza, hozzáadom a lisztet, sütőport, egy csipet sót és a tejet, majd jól összedolgozom.

Az elkészített tészta 1/3 részét félreteszem, míg a 2/3 részt a kakaóporral kikeverem. A muffin formába 2 ujjnyi vastagon kakaós tésztát töltök, majd 1 evőkanál fügelekvárt, és elfedem 1 ujjnyi vastagságú fehér tésztával.

A muffint 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm. Ha elkészült és kihűlt, karamellt készítek, áthúzom, majd enyhén elmorzsolt malátát, kamillát, kókuszt és mandulát szórok rá.

További receptjeim itt!

Hozzászólások

hozzászólás