A feladat az volt, hogy az eseményhez méltó, különleges és piszkosul finom meglepetéssel készüljek a fesztiválra belépő első 555 vendégnek. Természetesen azonnal azon kezdtem el gondolkodni, hogy hogyan tudnám szépen beépíteni a sört és egyéb sörrel kapcsolatos alapanyagokat ebbe a süteménybe. Sokáig kísérletezgettem, de szerintem megtaláltam azt, amit ti is imádni fogtok. Íme a muffin, amit meg kell kóstolnod.
Nagyon szeretem az olyan izgalmas dolgokat, amelyekben el lehet rugaszkodni a megszokottaktól. A megálmodott banana bread muffinok is ezt tükrözik. Alapvetően nagyon kedvelem a sört, nyáron még inkább, hiszen a kánikulában jól esik egy-egy pohár társaságában lazítani, felfrissülni. A maláta izgalmas ízvilága inspirált a desszert megálmodásakor, arra törekedtem, hogy a karakteressége a muffinban is visszaköszönjön. Ugyanakkor szerettem volna megtartani az egyensúlyt, ezért a karamell és banán selymességével lazítottam a karcosságán
Hozzávalók: 12 db-hoz:
töltelék:
- 250 g friss füge
- 1 dl Dreher Bak barna sör
- 20 g barnacukor
- 1 kk őrölt fahéj
tészta:
- 2 db tojás
- 4 db banán
- 100 g vaj
- 100 g barnacukor
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 100 g fehér búzaliszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- egy csipet só
- 80 ml tej
- 10 g holland kakaópor
díszítés:
- barnacukor – a karamellhez
- kamillavirágzat
- zúzott maláta
- kókuszchips
- hántolt, szeletelt mandula
Első lépésként a tölteléket készítem elő.
A jó alaposan megmosott fügét feldarabolom, majd száraz serpenyőben karamellizálni kezdem. Ha a füge elkezdi kiengedni a levét, ráöntöm az 1 dl sört, amivel tovább forralom. Ha a sör kezd redukálódni, hozzáadom a 20 g cukrot és 1 kávéskanál fahéjat és kb. 15 perc alatt közepesen sűrű lekvár állagúvá főzöm.
Tészta:
A tojásokat a felolvasztott, de nem meleg vajjal kézi robotgép segítségével habosra verem, majd hozzákeverem a cukrot. A banánokat villával összetöröm, majd ezt is hozzáadom a kikevert tojáshoz és a robotgéppel tovább pépesítem. Ha homogén állagú a massza, hozzáadom a lisztet, sütőport, egy csipet sót és a tejet, majd jól összedolgozom.
Az elkészített tészta 1/3 részét félreteszem, míg a 2/3 részt a kakaóporral kikeverem. A muffin formába 2 ujjnyi vastagon kakaós tésztát töltök, majd 1 evőkanál fügelekvárt, és elfedem 1 ujjnyi vastagságú fehér tésztával.
A muffint 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm. Ha elkészült és kihűlt, karamellt készítek, áthúzom, majd enyhén elmorzsolt malátát, kamillát, kókuszt és mandulát szórok rá.
További receptjeim itt!