Gastro

Őrülten egyszerű, mégis szexi epres-túrós galette

2018. 05. 14. — by sassdani

main

Gastro

Őrülten egyszerű, mégis szexi epres-túrós galette

2018. 05. 14. — by sassdani

Ha van friss epred és meglepnéd magad (esetleg mást is) valami izgi édességgel, akkor egyenes az út a francia piték világába. Összedobtam az egyik legegyszerűbb, mégis pofátlanul izgalmas desszertet. Epres, túrós, TúróRudi-s galette, ahogy még nem etted.

A nyár ott kezdődik, ahol a magyar eper megjelenik a piacon. Ezen a hétvégén már több piacon felütötte a fejét az illatos, frissességtől duzzadó eper, ami azonnali vásárlásért kiáltott. Könnyen befolyásolható vagyok, vettem is azonnal kb. 2 kg epret. Miután hazaértem, akkor jöttem rá, hogy ez talán egy kicsit több mint amit hirtelen meg tudok enni. Már kapcsoltam is be a sütőt és neki is láttam a galette tészta kikeverésének. A galette a lustaság mintaképe szerintem. Éppen ezért rajongom én ezért eszeveszett módon. Lehet villantani vele, mégis szinte egyszerűbb mint lesétálni a boltba egy képviselőfánkért.  Nem fogok könyörögni, hogy próbáljátok ki. Meg fogjátok tenni magatoktól is.

epres-túrós galette

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 15 dkg kiolvasztott kókuszolaj
  • 0,5 dl kókusztej
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 10 dkg eritrit

túrós töltelék:

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg eritrit
  • 1 citrom reszelt héja

 

  • friss eper
  • TúróRudi

 

A tészta összetevőit jó alaposan dolgozd össze. Ha javasolhatom, először a száraz alapanyagokat, majd fokozatosan adagolva hozzá minden mást. A tészta akkor lesz igazán jó, ha kissé zsíros hatású, rugalmas állagot vesz majd fel. Ha szépen összeállt, a sikérszálak barátként kapaszkodtak már össze, akkor mehet be a hűtőbe lefedve, kicsit pihenni.

Amíg a tészta pihen, összekeverem a túrós tölteléket és megpróbálok nem beleenni. A nyers tojás nem játék.

Ha a tészta kb. 10-15 percet pihent, egy enyhén belisztezett deszkán kb 0,5 cm vastagságóra nyújtom, törekedve arra, hogy megtartsa a kör alakzatot. Ezt követően jó vastagon megkenem a túróval és mehet rá a feldarabolt eper. A széleket felhajtom és kb. 160 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm. Amíg jó forró, rádobálom a felszeletet TúróRudi darabokat és csorgó nyállal veszem magam elé az első szeletet.

 

Hozzászólások

hozzászólás