Bejegyzések

Feel-good és koordinált bohóság // MÉDIAPIAC

2017. 12. 12. — by sassdani

main

Bejegyzések

Feel-good és koordinált bohóság // MÉDIAPIAC

2017. 12. 12. — by sassdani

A megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a harsány Észbontók után izgalmas és szó szerint cuki produkció jön a Viasat3-ra. A közeljövőben műsorra kerülő Ide süss! című vetélkedőről a tévétársaság programigazgatóját és az egyik műsorvezetőjét kérdeztük.

Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/9-10. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.

Az Ide süss!-t a brit The Great British Bake Offból fejlesztették ki, amely eredetileg a BBC-n futott. A műsor – amelyben amatőr cukrászok versenyeztek egymással – számos tévés díjat elnyert, ráadásul a briteknél a gasztrokultúrára is komoly hatást gyakorolt: megnőtt a kedv az otthoni süteménykészítéshez, felpörgött az alapanyag-értékesítés, és jóval több cukrászkönyv fogyott.

„Jelenleg a gasztroműsorok forradalmát éljük, az Ide süss! is jól beleillik ebbe a trendbe, ugyanakkor valamivel egyedibb is”

– mondta Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks CE programigazgatója. A műsor nem előzmény nélküli, hiszen a brit verziót Sütimester néven – amely rendre jól teljesített – korábban már vetítette a csatorna.

Viasat3 brandjének – a megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a szórakoztató „műveletlenségi” vetélkedő, az Észbontók után – egyébiránt jót tesz egy kedves, feel-good műsor. Temesvári szerint felesleges lenne eltérni az eredeti formátumtól, amelynek szabályait a BBC elég szigorúan rögzítette.

„Természetesen a helyi szereplőgárda mindenhol hozzáad egy kis egyediséget. Míg az angolok udvariasak és visszafogottak, mi a hazai versenyzőktől jóval több drámát és hevesebb indulatokat, s persze sok-sok érdekes fordulatot várunk”

– magyarázta a programigazgató, aki szerint a Viasat3 négy százalék körüli közönségaránnyal lenne elégedett.

A saját gyártású műsorok talán legidőigényesebb része a szereplői casting. A csatorna részéről értelemszerű elvárás volt a versenyzőkkel szemben, hogy amatőrként megfelelő szinten tudjanak sütni. A programigazgató szerint a Viasat3 ugyanakkor arra törekedett, hogy a lehető legizgalmasabb csapat álljon össze, ezért különféle hátterű karaktereket, színes egyéniségeket kerestek.

A The Great British Bake Off gasztroreality-verseny jelenleg is sikerrel fut számos országban, a műsor megítélésében, népszerűségében pedig óriási szerep jut a műsorvezető párosnak. A magyar verziót Sass Dániel és Hajós András vezeti majd.

„Az eredeti, brit verzióban műsorvezető-humorista a felállás, szerintem Hajós Andrással megfelelően tudjuk majd hozni ezt a koordinált bohóságot”

– mondta Sass Dániel lapunknak. Őt az RTL-es A Konyhafőnök harmadik szériájának ezüstérmeseként ismerhették meg a nézők, s a műsort követően maradt a gasztrovilág közelében, blogját és Facebook-oldalát tízezrek követik.

Fotó: Viasat3/Labancz Viktória

A javában forgató műsorvezetőt arról kérdeztük, hogyan lehet kitűnni a médiazajból, hiszen a gasztroreality slágerműfaj lett.

„Szerintem elég, ha nem akar a műsor másnak tűnni, mint ami. Megvan az identitása, azt kell kimaxolni. És ezt meg is teszi”

– válaszolta Sass Dániel, hozzátéve, ezeknek a műsoroknak fontos eleme a gyönyörködtetés, a képernyőre küldött minőség tehát nagyon sokat fog a latban nyomni.

Szerinte sokan próbálták már megfejteni a főzős tévéműsorok népszerűségét:

„Az emberek szeretnek kikapcsolni és önfeledten szórakozni egy-egy hosszú nap végén, a fogyasztói szokások viszont sokat változtak, egyes műsortípusok egyre kevésbé kötik le a nézőket.”

Kiemelte, hogy a főzős műsoroknak van egyfajta edukatív jellegük is, amellett, hogy szórakoztatnak, fontos dolgokat is tanulhat belőlük egy háziasszony vagy a kezdő „konyhatulajdonos”.

 

A magát alapvetően gasztrobloggerként jellemző Sass Dániel abban bízik, a műsor neki is sok új ismeretet hoz majd: „Szeretném a saját platformjaimat továbbfejleszteni annyira, hogy amikor valaki egy étel alternatív megoldását keresi, akkor hozzám forduljon. Emellett nem szeretnék eltávolodni a televíziótól, a kettő kombinációjaként akár további Ide süss! évadokkal képzelem el a jövőt”. A Konyhafőnök sikere után több lehetősége adódott, bár mint mondta: várt arra a bizonyos telefonhívásra. „Amikor megtudtam, hogy Baracskay Angéla és Szabadfi Szabolcs alkotja majd a zsűrit, a műsorvezetőtársam pedig Hajós András lesz, akkor biztos voltam benne: jó döntést hoztam, hiszen a saját területén mindenki szaktekintélynek számít.”

Hozzászólások

hozzászólás