Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/9-10. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.
Az Ide süss!-t a brit The Great British Bake Offból fejlesztették ki, amely eredetileg a BBC-n futott. A műsor – amelyben amatőr cukrászok versenyeztek egymással – számos tévés díjat elnyert, ráadásul a briteknél a gasztrokultúrára is komoly hatást gyakorolt: megnőtt a kedv az otthoni süteménykészítéshez, felpörgött az alapanyag-értékesítés, és jóval több cukrászkönyv fogyott.
– mondta Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks CE programigazgatója. A műsor nem előzmény nélküli, hiszen a brit verziót Sütimester néven – amely rendre jól teljesített – korábban már vetítette a csatorna.
A Viasat3 brandjének – a megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a szórakoztató „műveletlenségi” vetélkedő, az Észbontók után – egyébiránt jót tesz egy kedves, feel-good műsor. Temesvári szerint felesleges lenne eltérni az eredeti formátumtól, amelynek szabályait a BBC elég szigorúan rögzítette.
– magyarázta a programigazgató, aki szerint a Viasat3 négy százalék körüli közönségaránnyal lenne elégedett.
A saját gyártású műsorok talán legidőigényesebb része a szereplői casting. A csatorna részéről értelemszerű elvárás volt a versenyzőkkel szemben, hogy amatőrként megfelelő szinten tudjanak sütni. A programigazgató szerint a Viasat3 ugyanakkor arra törekedett, hogy a lehető legizgalmasabb csapat álljon össze, ezért különféle hátterű karaktereket, színes egyéniségeket kerestek.
A The Great British Bake Off gasztroreality-verseny jelenleg is sikerrel fut számos országban, a műsor megítélésében, népszerűségében pedig óriási szerep jut a műsorvezető párosnak. A magyar verziót Sass Dániel és Hajós András vezeti majd.
– mondta Sass Dániel lapunknak. Őt az RTL-es A Konyhafőnök harmadik szériájának ezüstérmeseként ismerhették meg a nézők, s a műsort követően maradt a gasztrovilág közelében, blogját és Facebook-oldalát tízezrek követik.
![]() |
Fotó: Viasat3/Labancz Viktória |
A javában forgató műsorvezetőt arról kérdeztük, hogyan lehet kitűnni a médiazajból, hiszen a gasztroreality slágerműfaj lett.
– válaszolta Sass Dániel, hozzátéve, ezeknek a műsoroknak fontos eleme a gyönyörködtetés, a képernyőre küldött minőség tehát nagyon sokat fog a latban nyomni.
Szerinte sokan próbálták már megfejteni a főzős tévéműsorok népszerűségét:
Kiemelte, hogy a főzős műsoroknak van egyfajta edukatív jellegük is, amellett, hogy szórakoztatnak, fontos dolgokat is tanulhat belőlük egy háziasszony vagy a kezdő „konyhatulajdonos”.
A magát alapvetően gasztrobloggerként jellemző Sass Dániel abban bízik, a műsor neki is sok új ismeretet hoz majd: „Szeretném a saját platformjaimat továbbfejleszteni annyira, hogy amikor valaki egy étel alternatív megoldását keresi, akkor hozzám forduljon. Emellett nem szeretnék eltávolodni a televíziótól, a kettő kombinációjaként akár további Ide süss! évadokkal képzelem el a jövőt”. A Konyhafőnök sikere után több lehetősége adódott, bár mint mondta: várt arra a bizonyos telefonhívásra. „Amikor megtudtam, hogy Baracskay Angéla és Szabadfi Szabolcs alkotja majd a zsűrit, a műsorvezetőtársam pedig Hajós András lesz, akkor biztos voltam benne: jó döntést hoztam, hiszen a saját területén mindenki szaktekintélynek számít.”