Gastro

Füstölt tőkehalmáj sóban szárított citromhéjjal, bazsalikommal és zúzott pisztáciával 

2018. 06. 20. — by sassdani

main

Gastro

Füstölt tőkehalmáj sóban szárított citromhéjjal, bazsalikommal és zúzott pisztáciával 

2018. 06. 20. — by sassdani

Sok esetben érzem azt, hogy a gasztronómia már egy tövig lerágott csont, mert mindent tud, mindenhez ért. Hogy ma már szinte ciki szendvicsről beszélni, hiszen mindenkinél evidens, hogy van otthon sous vide kád és házi keltető is. Szerintem nem. A gasztronómia a bátorságról, a kísérletezésről és az egyszerűség gyönyörűségéről szól. Szerintem egy ízekben gazdag szendvics is okozhat olyan élményt, mint eg megkreált éttermi tányér.

Hozzávalók

A szendvicshez:

 • Hamé füstölt tőkehalmáj
 • 1/2 sóban eltett citrom héja
 • néhány levél friss bazsalikom
 • 1 marék pisztácia
 • olívaolaj
 • pékáru (ízlés szerint)

 

A sóban eltett citromhoz:

 • 6-7 citrom + 3-4 citrom leve
 • só, bors
 • koriandermag
 • babérlevél
 • fahéj
füstölt tőkehalmáj a szendvicsen

 

A sóban eltett citrom egy nagyon izgalmas dolog. Markáns íze miatt nagyon jól harmonizál a húsokkal, jelen esetben pedig a füstölt májjal. Ugyan az elkészítése kicsit (sokkal) több időt igényel, mint ez a szendvicsrecept, de az biztos, hogy ez fog igazán különleges ízt adni neki. Ezen felül pedig a későbbiekben nagyon jól tud jönni salátákhoz, húsokhoz, de még süteményekbe is. Essetek neki.

Elkészítés

A (kezeletlen héjú) citromokat megmossuk és a hosszabbik oldaluktól kezdve negyedekben bevágjuk, de nem vágjuk teljesen szét. Besózzuk őket, majd veszünk egy tetszőleges méretű befőttesüveget és elkezdjük rétegezni a sóval. Először az üveg aljára teszünk körülbelül 1-2 ujjnyi sót, majd mehetnek rá a citromok. Ezután jön még egy adag sózás és a fűszerezés, majd a citromléből is öntünk rá. Minden réteg esetén kicsit megnyomkodjuk a citromokat, hogy levet engedjenek. Ezt a metódust ismételgetve teljesen megtöltjük az üveget, majd (szobahőmersékletű helyre) félretesszük 30 napra. Igen, tudom, soknak tűnik, de tényleg megéri.

A szendvicshez:

Veszünk egy jó minőségű bagettet/kenyeret/zsömlét, ami szimpatikus és kicsit meglocsoljuk olívaolajjal. Nagyon sok múlik a pékárún, azon soha ne spóroljatok. Keressétek fel a kisebb pékségeket és ott olyat kaptok, amiről csak álmodtatok. Ezután rápakoljuk a Hamé füstölt tőkehalmájat és egy villa segítségével kissé összetörjük a húst. Azért választottam a füstölt májat, mert ez természetes füstölésű és olyan karakteres az íze ezáltal, ami tökéletessé teszi ezt a kaját. Ezután reszelünk rá a sóban eltett citromból (ha ki szeretnénk hagyni a recept első részét – a lényeget -, akkor persze a sima citromhéj is megteszi:)), megszórjuk a zúzott pisztáciával, végül pedig tetszőleges mennyiségű friss bazsalikomot teszünk rá.

További receptjeim itt!

Hozzászólások

hozzászólás