Hozzávalók
A szendvicshez:
- Hamé füstölt tőkehalmáj
- 1/2 sóban eltett citrom héja
- néhány levél friss bazsalikom
- 1 marék pisztácia
- olívaolaj
- pékáru (ízlés szerint)
A sóban eltett citromhoz:
- 6-7 citrom + 3-4 citrom leve
- só, bors
- koriandermag
- babérlevél
- fahéj

A sóban eltett citrom egy nagyon izgalmas dolog. Markáns íze miatt nagyon jól harmonizál a húsokkal, jelen esetben pedig a füstölt májjal. Ugyan az elkészítése kicsit (sokkal) több időt igényel, mint ez a szendvicsrecept, de az biztos, hogy ez fog igazán különleges ízt adni neki. Ezen felül pedig a későbbiekben nagyon jól tud jönni salátákhoz, húsokhoz, de még süteményekbe is. Essetek neki.
Elkészítés
A (kezeletlen héjú) citromokat megmossuk és a hosszabbik oldaluktól kezdve negyedekben bevágjuk, de nem vágjuk teljesen szét. Besózzuk őket, majd veszünk egy tetszőleges méretű befőttesüveget és elkezdjük rétegezni a sóval. Először az üveg aljára teszünk körülbelül 1-2 ujjnyi sót, majd mehetnek rá a citromok. Ezután jön még egy adag sózás és a fűszerezés, majd a citromléből is öntünk rá. Minden réteg esetén kicsit megnyomkodjuk a citromokat, hogy levet engedjenek. Ezt a metódust ismételgetve teljesen megtöltjük az üveget, majd (szobahőmersékletű helyre) félretesszük 30 napra. Igen, tudom, soknak tűnik, de tényleg megéri.
A szendvicshez:
Veszünk egy jó minőségű bagettet/kenyeret/zsömlét, ami szimpatikus és kicsit meglocsoljuk olívaolajjal. Nagyon sok múlik a pékárún, azon soha ne spóroljatok. Keressétek fel a kisebb pékségeket és ott olyat kaptok, amiről csak álmodtatok. Ezután rápakoljuk a Hamé füstölt tőkehalmájat és egy villa segítségével kissé összetörjük a húst. Azért választottam a füstölt májat, mert ez természetes füstölésű és olyan karakteres az íze ezáltal, ami tökéletessé teszi ezt a kaját. Ezután reszelünk rá a sóban eltett citromból (ha ki szeretnénk hagyni a recept első részét – a lényeget -, akkor persze a sima citromhéj is megteszi:)), megszórjuk a zúzott pisztáciával, végül pedig tetszőleges mennyiségű friss bazsalikomot teszünk rá.
További receptjeim itt!