Gastro

Gombás ökörszem, most szem nélkül

2017. 06. 09.

main

Gastro

Gombás ökörszem, most szem nélkül

2017. 06. 09.

Egy nagyon egyszerű, de nagyszerű gombás receptet készítettem el pár napja, szerencsére le is fotóztam nektek.

A csiperke az egyik legnépszerűbb gomba fajta, mivel ennek a legkönnyebb a beszerzése, elkészítése és a felhasználhatóságának azonosítása. A gombát lehet sütni, főzni, párolni, pörköltbe adagolni, de a legfontosabb, hogy lehet vele kísérletezni. A gombának sok íz áll jól és nagyon jól reagáll az intenzív magas hőkezelésnek. Az enyhén földes íz mellé kiválóan párosíthatóak a zöld fűszerek, a karakteresebb ízek. Rövid idő alatt fogyasztható állapotba kerül és nagyon finom!

A mai receptem hivatalos neve a gombás ökörszem lenne, csak én most az ökörszem nélkül készítettem el. Ezt az ételt is sokféleképpen készítik el, mutatom nekem mi vált be leginkább:

Hozzávalók:

  • 500 g csiperke gomba
  • 50 g vaj
  • kakukkfű
  • majoranna
  • tejföl

Elkészítés:

A gombát megtisztítom, majd egyenletes vastagságó szeletekre vágom. Vehettek előre szeletelt gombát is, de ha tehetitek vegyetek inkább érintetlen, friss csiperkét. Az aprított gombát, szárazon, a szinte füstölésig felhevített serpenyőbe teszem, majd körbepirítom. Ha kissé megpirult, hozzáadom a vajat, amiben átforgatom. Ha kissé összeesett a gomba (elveszíti a vizet), sózom és frissen őrölt fekete borsot teszek rá. Ezt követően egy nagy adag kakukkfűvel és majorannával pörgetem át. A zöldfűszereket azért a végén tettem bele, hogy ne égjen meg, ne legyen keserű. Ha már érzem a fűszerek illatát, ráöntök 1,5 dl tejfölt és hagyom, hogy egyet rottyanjon.

Tálalása: pár szelet pirított házi rozskenyérre (a házi rozskenyér receptje itt) kanalazom az elkészült ragut és már fogyasztom is!

Hol az ökörszem?

A recept kiegészítése a pirítós és a gombaragu tetejére helyezett tükörtojás. Isteni, amikor belevágok és a még folyós állagú sárgája elegyedik a fűszeres, tejfölös gombával.

Azt hiszem ma este megint ez lesz a vacsora..:)

Hozzászólások

hozzászólás