A csiperke az egyik legnépszerűbb gomba fajta, mivel ennek a legkönnyebb a beszerzése, elkészítése és a felhasználhatóságának azonosítása. A gombát lehet sütni, főzni, párolni, pörköltbe adagolni, de a legfontosabb, hogy lehet vele kísérletezni. A gombának sok íz áll jól és nagyon jól reagáll az intenzív magas hőkezelésnek. Az enyhén földes íz mellé kiválóan párosíthatóak a zöld fűszerek, a karakteresebb ízek. Rövid idő alatt fogyasztható állapotba kerül és nagyon finom!
A mai receptem hivatalos neve a gombás ökörszem lenne, csak én most az ökörszem nélkül készítettem el. Ezt az ételt is sokféleképpen készítik el, mutatom nekem mi vált be leginkább:
Hozzávalók:
- 500 g csiperke gomba
- 50 g vaj
- kakukkfű
- majoranna
- tejföl
Elkészítés:
A gombát megtisztítom, majd egyenletes vastagságó szeletekre vágom. Vehettek előre szeletelt gombát is, de ha tehetitek vegyetek inkább érintetlen, friss csiperkét. Az aprított gombát, szárazon, a szinte füstölésig felhevített serpenyőbe teszem, majd körbepirítom. Ha kissé megpirult, hozzáadom a vajat, amiben átforgatom. Ha kissé összeesett a gomba (elveszíti a vizet), sózom és frissen őrölt fekete borsot teszek rá. Ezt követően egy nagy adag kakukkfűvel és majorannával pörgetem át. A zöldfűszereket azért a végén tettem bele, hogy ne égjen meg, ne legyen keserű. Ha már érzem a fűszerek illatát, ráöntök 1,5 dl tejfölt és hagyom, hogy egyet rottyanjon.
Tálalása: pár szelet pirított házi rozskenyérre (a házi rozskenyér receptje itt) kanalazom az elkészült ragut és már fogyasztom is!
Hol az ökörszem?
A recept kiegészítése a pirítós és a gombaragu tetejére helyezett tükörtojás. Isteni, amikor belevágok és a még folyós állagú sárgája elegyedik a fűszeres, tejfölös gombával.
Azt hiszem ma este megint ez lesz a vacsora..:)