Gastro

Házi tortilla fűszeres csirke fajitassal és pezsgően üdítő salsával

2017. 06. 15. — by sassdani

main

Gastro

Házi tortilla fűszeres csirke fajitassal és pezsgően üdítő salsával

2017. 06. 15. — by sassdani

Mostantól minden héten megtalálsz 1-1 izgalmas receptet a cosmopolitan.hu -n! Az első a házi tortilla fűszeres csirke fajitassal és pezsgően üdítő salsával.

A legegyszerűbb ételek azok, amiket bármilyen sorrendben, kötöttségek nélkül pakolhatsz össze. Ilyen a tortilla is, amire szabadon pakolgathatod a jobbnál jobb dolgokat. Ha figyelsz az alakodra és nem mindegy, hogy mit fogyasztasz, akkor ez az étel tökéletesen neked való. Ilyen és ehhez hasonló recepteket találsz a comsopolitan.hu-n, heti rendszerességgel.

Házi tortilla lapok

  • 350 g zabliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 120 ml olaj
  • 250 ml kézmeleg víz
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál sütőpor

Csirke fajitas

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 tk őrölt füstölt paprika
  • 1 tk őrölt római kömény
  • ½ lime frissen facsart leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 2 db salotta hagyma
  • bors

Salsa

  • 1 friss piros chili paprika
  • 15 db érett koktélparadicsom
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db lila hagyma
  • ½ lime frissen facsart leve
  • bors
  • 2 teáskanál olívaolaj

Extra feltét

  • tejföl
  • 1 db friss, szeletelt avocado
  • vörös cheddar sajt

Elkészítés:

Bármilyen tésztát is készítesz, először a száraz hozávalókat keverd össze. Jelen esetben a zablisztet, teljes kiőrlésű búzalisztet, sót és sütőport. Ezt összekeverve kerüljön majd hozzá az olaj és a lanygos víz is. Ezt alaposan dolgozd össze és hagyd 10-15 percen át pihenni. Addig elkészíthetjük a salsát és a fajitast is.

A fajitas sajátossága, hogy minden eleme (zöldség, hús) magas hőfokon pirul, sül. A csirkemell filét kisebb csíkokra vágom, majd egy kevés olívaolajon a szinte már fütölgő serpenyőbe teszem. Ha egy kicsit már pirult, rászórom a füstölt pirospaprikát, római köményt. Körbeforgatom és mehet is utána a szintén csíkokra vágott hagyma és a kaliforniai paprika is. Ha a fajitas minden eleme szépen körbepirult, hozzáadom a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, a lime levét, sózom és borsozom. Ha elpárolgott a lime leve, elkészültünk az ételünk ezen elemével.

A salsa szerepe ennél az isteni fogásnál jelentős, hiszen ezek a savak, illatok és ízek teszik majd tökéletessé ezt a fogást. Ettől függetlenül a legkönnyebb dolgunk ezzel van, hiszen nincs más teendőnk, csak bedobálni egy aprítóba a paradicsomot, az apróbbra vágott lilahagymát, chilit, koriandert, petrezselymet, sót, borsot és fél lime levét, olíva olajat, majd durvára aprítjuk.

Amíg a fajitast és a salsát is elkészítjük, pihent annyit a tészta hogy nyújthassuk és süthessük. Golflabda méretű golyókat formázunk, majd ezeket egyesével lisztezett deszkán, lehellett vékonyra nyújtjuk, ügyeve arra, hogy megtartsa kerek formáját. Ezeket a lapokat száraz serpenyőben, az oldalanként fél percig sütjük magas hőfokon.

Helyezd a frissen kisütött tortilla lapot a tányérra, hamozd rá a csirke fajitast, kanalazz rá a salsából és reszelj rá sok-sok cheddart. Dobálj a cheddar tetejére vékonyra szeletelt friss avocadot és locsold meg tejföllel. Ízlés esetén tehettek rá chilis paradicsomos babot is.

A recept a cosmopolitan.hu-n is megtalálható.

 

Hozzászólások

hozzászólás