A legegyszerűbb ételek azok, amiket bármilyen sorrendben, kötöttségek nélkül pakolhatsz össze. Ilyen a tortilla is, amire szabadon pakolgathatod a jobbnál jobb dolgokat. Ha figyelsz az alakodra és nem mindegy, hogy mit fogyasztasz, akkor ez az étel tökéletesen neked való. Ilyen és ehhez hasonló recepteket találsz a comsopolitan.hu-n, heti rendszerességgel.
Házi tortilla lapok
- 350 g zabliszt
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 120 ml olaj
- 250 ml kézmeleg víz
- 2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál sütőpor
Csirke fajitas
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 tk őrölt füstölt paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- ½ lime frissen facsart leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 2 db salotta hagyma
- só
- bors
Salsa
- 1 friss piros chili paprika
- 15 db érett koktélparadicsom
- 1 csokor friss koriander
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db lila hagyma
- ½ lime frissen facsart leve
- só
- bors
- 2 teáskanál olívaolaj
Extra feltét
- tejföl
- 1 db friss, szeletelt avocado
- vörös cheddar sajt
Elkészítés:
Bármilyen tésztát is készítesz, először a száraz hozávalókat keverd össze. Jelen esetben a zablisztet, teljes kiőrlésű búzalisztet, sót és sütőport. Ezt összekeverve kerüljön majd hozzá az olaj és a lanygos víz is. Ezt alaposan dolgozd össze és hagyd 10-15 percen át pihenni. Addig elkészíthetjük a salsát és a fajitast is.
A fajitas sajátossága, hogy minden eleme (zöldség, hús) magas hőfokon pirul, sül. A csirkemell filét kisebb csíkokra vágom, majd egy kevés olívaolajon a szinte már fütölgő serpenyőbe teszem. Ha egy kicsit már pirult, rászórom a füstölt pirospaprikát, római köményt. Körbeforgatom és mehet is utána a szintén csíkokra vágott hagyma és a kaliforniai paprika is. Ha a fajitas minden eleme szépen körbepirult, hozzáadom a 2 gerezd finomra vágott fokhagymát, a lime levét, sózom és borsozom. Ha elpárolgott a lime leve, elkészültünk az ételünk ezen elemével.
A salsa szerepe ennél az isteni fogásnál jelentős, hiszen ezek a savak, illatok és ízek teszik majd tökéletessé ezt a fogást. Ettől függetlenül a legkönnyebb dolgunk ezzel van, hiszen nincs más teendőnk, csak bedobálni egy aprítóba a paradicsomot, az apróbbra vágott lilahagymát, chilit, koriandert, petrezselymet, sót, borsot és fél lime levét, olíva olajat, majd durvára aprítjuk.
Amíg a fajitast és a salsát is elkészítjük, pihent annyit a tészta hogy nyújthassuk és süthessük. Golflabda méretű golyókat formázunk, majd ezeket egyesével lisztezett deszkán, lehellett vékonyra nyújtjuk, ügyeve arra, hogy megtartsa kerek formáját. Ezeket a lapokat száraz serpenyőben, az oldalanként fél percig sütjük magas hőfokon.
Helyezd a frissen kisütött tortilla lapot a tányérra, hamozd rá a csirke fajitast, kanalazz rá a salsából és reszelj rá sok-sok cheddart. Dobálj a cheddar tetejére vékonyra szeletelt friss avocadot és locsold meg tejföllel. Ízlés esetén tehettek rá chilis paradicsomos babot is.
A recept a cosmopolitan.hu-n is megtalálható.