Gastro

Teszteld a tudásod: Te mennyire vagy képben a desszertes szakszavakkal?

2018. 04. 21. — by sassdani

main

Gastro

Teszteld a tudásod: Te mennyire vagy képben a desszertes szakszavakkal?

2018. 04. 21. — by sassdani

Az Ide Süss! adásaiban a versenyzőknek estéről-estére új kihívásokkal kellett szembenézni. Az amatőr cukrászok gyakran a sátorban, a pultok mellett állva találkoztak először bizonyos eszközökkel és technikákkal. Hazudnék ha azt mondanám, hogy én minden kifejezést ismertem korábban. Te tudod, hogy melyik cukrásztechnika pontosan mit jelent?

 

  1. Meringue (ejtsd: mering)

Habcsók – de milyen! Kívül roppanós, belül lágy, beleharapsz, meg is van a boldogság. De szép is, így a nézegetése is majdnem ekkora élmény. Tojásfehérje és porcukor kell hozzá. Sok-sok porcukor. Meg persze tudni kell, hogy pontosan mennyi ideig kell sütni ahhoz, hogy kellően megszilárduljon, de ne száradjon ki.

meringue – credit: Tessa Huff
  1. Royal Icing (ejtsd: rojál ájszing)

Cukormáz. A habcsók kis- vagy nagytestvére, a torták és desszertek díszítésére használják. Tojásfehérjéből, porcukorból és egy kis citromléből áll. Alkalmazása egyszerűnek tűnik, de tuti, hogy rajtam kifogna. Szerencsére a versenyzők többsége ügyesebb volt nálam. 

  1. Macaron (ejtsd: makaron)

Színes, és édes francia desszert, aminek fő alapanyagai a tojásfehérje, a cukor, a mandulaliszt és némi ételszínezék. A héjak közé a legkülönfélébb krémek kerülnek, akár a legextrémebb ízkombinációkban is. Az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbb, éppen ezért a legtöbb cukrászda hűtőpultjában megtalálhatjuk már. Sőt, már saját világnapja is van! Magyarországon 2012-ben rendezték meg először, 2005-ben Párizsból indult világhódító útjára Jour du Macaron néven.

macaron
  1. Mirror cake (ejtsd: mirror kék)

A torták tükörbevonatát mindig is csodáltam és nem is nagyon tudtam elképzelni, hogyan készülnek. Tökéletes fedés, szemet gyönyörködtető végeredmény – ehhez tuti  csodára van szükség, mert annyira fényes, hogy magadat is látod benne. És végre valami, amit nem a franciák találták ki, hanem egy orosz cukrász mester, Olga Noskova! Zseniális, imádom!

  1. Croquembouche (ejtsd: krokambus)

Mini fánkok édes krémmel egyenként töltve, toronyba halmozva, karamellel összeragasztva. Kimondani és elkészíteni sem egyszerű. Megenni annál inkább. Őszinte leszek, ezzel nem próbálkoznék meg otthon egyedül. J

  1. Crumble (ejtsd: krámböl)

Világhírű morzsasüti, alul szaftos gyümölcsök, a tetején pedig a tészta szétmorzsolva, morzsa formában rászórva. És hopp, ehhez van is egy jó, bevált, saját fejlesztésű receptem.

crumble
  1. Saint-Honoré (ejtsd: szántönoré)

Maradunk francia földön, mert hogy ez a kedves égett tészta is onnan származik. A tésztatenger között karamellizált krém bújik meg, nem is kifejezetten rejtőzködő módon. És ha ez még kevés lenne, egy kevés karamell öntet a tetejére is jut mindig. Legalább plusz két Margitsziget-kör futást ér egy ilyen, de simán vállalom az ízélményért cserébe.

  1. Mille-feuille (ejtsd: millfőj)

A legismertebb francia édességek egyike, tulajdonképpen egy filigrán és törékeny krémes. A habos rétegeket könnyű leves tészta választja el egymástól. Nyilván nem meglepő, ha azt mondom, hogy bármennyit meg tudnék enni belőle.

mille feuille

cover photo: https://whatshouldimakefor.com

 

 

Hozzászólások

hozzászólás