HOZZÁVALÓK
A csirkéhez:
- csirkemell
- szerecsendió
- só, bors
- 20 dkg kukoricaliszt
- 5 dl víz
- 2 dl tej
A körtéhez:
- 4-5 nagyobb körte
- 2,5 dl vörösbor
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál méz
- 1-2 szegfűszeg
- fahéj – egész
- gyömbér
ELKÉSZÍTÉS
A csirkemellet besózom, borsozom, majd egy felhevített serpenyőben, kevés vajon jó alaposan kérgesítem.
A kéksajtot villával összetöröm és a tejföllel kikeverem. Kevés szerecsendiót reszelek bele, majd a csirkemellre teszem, amit kb. 7-8 percre sütőbe helyezem.
A polentához enyhén sózott vizet (5 dl) forralok, majd beleöntöm a kukoricalisztet és 2 dl tejet, amit folyamatos kevergetek újraforrásig. Ezt követően leveszem a tűzhelyet, majd lefedem és 2-3 percenként átkeverem. Ha megfőtt kiöntöm egy tálba, ahol kicsit megszikkad. Ezt követően kockákat vágok és kevés olajon lepirítom.
A bort, citromlevet, cukrot és szegfűszeget összeforralom, majd beleteszem a megtisztított körtéket, majd alacsony lángon, lefedve, kb. 15-20 percig főzzük, amíg a körte puha nem lesz. A visszamaradt főzőlevet kb. a harmadára visszaredukálom és egy krémes mártást készítek belőle.