Gastro

Sült kelbimbós quinoa saláta, pirított mogyoróval, gránátalmával

2018. 01. 26. — by sassdani

main

Gastro

Sült kelbimbós quinoa saláta, pirított mogyoróval, gránátalmával

2018. 01. 26. — by sassdani

Kelbimbó.  Még elnevezésében is kompromisszumos. Azonnal gyermekkorunk meg nem értett menzai ételei jutnak eszembe, ami miatt nagyon nagy mínuszról indul. Mert ott minden főzelék ès minden egy tonna liszt.

kelbimbó

Valahogy nem tudunk mit kezdeni ezzel a zöldséggel. Pontosabban nem tudtunk-, vagyis nem tudtak mit kezdeni vele. Pedig én màr 10 èves koromban a sajàt kis kertemben nevelgettem. Erről még nem is meséltem, de nekem konkrétan volt egy kis kertem, ahol nevelgettem a sajàt kis zöldségeimet. Igen, 10 évesen. Erről szerintem írok gy külön cikket nektek a közeljövőben. Ne kérdezzétek, hogy miért éppen kelbimbó volt az egyik ilyen termesztett növény. Mert rajongani nem annyira rajongtam èrte. De szép volt. Az egyetlen kellemes emlékem vele kapcsolatban a húslevesben úszkàló formàja, ahogy anyukàm felhasznàlta azt. Aztán elteltek az évek (nagyon sok, nagyon gyorsan) és újra azt érzem, hogy a kelbimbónak van helye az életemben. De biztos, hogy nem főzelék formájàban. Elég régen került a tànyéromra, így most körbepakoltam sok-sok olyan dologgal amit szeretek. És így állt össze a sült kelbimbó saláta quinoàval, mogyoróval és grànátalmàval. Tökéletes vacsora. Egyszerre könnyű, miközben tartalmas és modern. Meg persze mocskosul jól nèz ki. Ami így az Instagramon nem hátrány, de Isten lássa lelkem nem ezért kèszült!:) Hosszú monológom végére maradjon meg annyi, hogy a kelbimbó jó, csak meg kell talàlni a formát, ahogy tényleg azzá vàlik.

kelbimbó

Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek. A cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet a kelbimbó, ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükózszintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli. Ezért is érdemes gyakorta beépíteni az étrendünkbe.

Mutatom a megoldást!

Sült kelbimbós quinoa saláta, pirított mogyoróval, gránátalmával

Hozzávalók:

  • 500 g friss kelbimbó
  • 150 g quinoa
  • csicseriborsó
  • egy marék pirított mogyoró
  • gránátalma
  • petrezselyem
  • 1 db lime
  • olívaolaj

Elkészítés:

Mosd meg a kelbimbót, vágd le a szárát és távolítsd el a külső leveleket. Ezt követően töröld szárazra, majd vágd félbe. A félbevágott kelbimbókat dobáld egy tepsibe, enyhén sózd meg, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal. Ha ezen a megpróbáltatáson túl vagy, mehet is be a sütőbe kb. 130 fokra, 15 percre. A cél, hogy enyén megbarnuljon, megpiruljon. Ezzel egyidejűleg a quinoát jó alaposan (forró víz alatt) mosd át, majd kb 15-20 perc alatt enyhén sós vízben főzd meg. Akkor van kész, ha szépen kinyílik, de nemesik szét. Na ez, nagyjából 15-20 perc. A mosást ne mulaszd el, mert keserű lehet, ami elég komolyat ronthat az összképen.

Ha elkészült a quinoa és megpirult a kelbimbó is, mehet minden egy nagy keverőtálba. Facsard rá a lime levét, locsold meg olívaolajjal, szórd rá a gránátalma magokat, a pörkölt mogyorót és a csicseriborsót. Kicsit sózd, keverd össze jó alaposan, majd szórd meg petrezselyemmel és vegyél a kezedbe egy villát! Evéééééssss!

kelbimbó saláta

Hozzászólások

hozzászólás