Gastro

A kuka helyett az asztalra. A pulled pork szendvicsem születése.

2018. 11. 20. — by sassdani

main

Gastro

A kuka helyett az asztalra. A pulled pork szendvicsem születése.

2018. 11. 20. — by sassdani

Te külön gyűjtöd a műanyagot a kommunális hulladéktól? Netán még a papírt és az üveget is? Bízom benne, hogy ezekre a kérdésekre most egy hatalmas igen a válasz. Ettől függetlenül persze tudom, hogy az átlagember számàra még mindig nem ilyen egyértelmű kérdés ez, pedig ha így lenne, mennyivel egyszerűbb lenne minden. A környezettudatosságot otthon, a négy fal között kell elkezdeni. De hogy jön mindez a pulled pork szendvicshez vagy egyáltalán a gasztronómiàhoz? Olvass tovább és minden kiderül.

Napjainkban már nem feltétlen az a cool, hogyha 3,5 kiló zöldégből és húsból jus-t készítesz, miközben ugyanezt a mennyiséget húsleves formájában egy nagy család akár több napig is eheti. Sokkal vagányabb, ha a finom ízeket, a fenntarthatóságot is szem előtt tartva alkotod meg, és mindezt természetesen teszed. Nálad mi történik a húslevessel, ha megmarad? Mire használod fel belőle a húst és a sok zöldséget? Használsz alaplevet? Mit kezdesz a csirkepaprikással, ha már eleget ettél? Egy szimpla sült hús vagy főtt tojás hova kerül? A környezettudatosság a konyhában is igen fontos tényező.

Magyarországon körülbelül 2 millió tonna élelem kerül kidobásra. Ha a fenti kaják közül te sem használod fel mindet, akkor a te konyhádból is jelentős mértékű hulladék kerül ki. Szóval pazarolsz!

Ma már szerencsére a gasztronómia több ízben is kapcsolódik az újrahasznosításhoz. A Vénusz például nagyon komolyan veszi a fenntarthatóság témáját. Azonfelül, hogy a felhasznált alapanyagok fenntartható gazdálkodásból származnak, a csomagolóanyagokra is odafigyelnek. A Vénusz 1, 2, 5 10 literes étolajok palackjai 50%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek.

Viszont nem várhatjuk el, hogy csak a cégek legyenek tekintettel erre a témára, nekünk is ennek szellemében kell mocorognunk a konyhánkban! Ott van például a hortobágyi húsos palacsinta kérdése, ami hűen tükrözi, hogy mit gondolunk a maradékokról úgy általában. Vannak, akik alapból elutasítják a benne lévő töltelék miatt, ami gyakorta a megmaradt csirkepaprikás újjászületésével készül, vannak viszont, akik éppen ezért kifejezetten rajonganak érte. Már kezdetben, az étel elterjedésekor is megoszlottak róla a vélemények. A kezdeti népszerűséget követően bizalmatlanul álltak hozzá az emberek, és messziről elkerülték, ha az étlapon szembejött velük. Manapság már annyira nincs meg ez a fajta elutasítás, inkább az ízlés dönt. Jómagam nagyon szeretem ezt az ételt, leginkább ha csirkecombbal készült.

A hétvégén Hajdúszoboszlón jártam, és édesanyám egy hatalmas adag csülkös bablevessel várt otthon. Nem volt kérdés, hogy a megmaradt levesből hozok haza Budapestre is, de úgy adódott, hogy a leves kivégzése után még maradt egy kis csülök is. Vagy talán nem is olyan kicsi. Kettőt találhattok, hogy mit készítettem belőle. Igen, ahogy a címből is kiderül, pulled porkot!  Meg is osztom veletek a receptet:

pulled pork szendvics

Hozzávalók:

  • megmaradt csülök
  • 2 ek Vénusz étolaj
  • 1 tk római kömény
  • 1 ek méz
  • 2 ek BBQ szósz
  • frissen őrölt fekete bors
  • 0,5 dl sör
  • 1 ciabatta
  • 1 ek majonéz
  • csalamádé

Elkészítés:

A csülköt egy villa segítségével széttépkedem (szálakra szedem). Olajat hevítek egy lábasban, és a római köményt kipattogtatom rajta. Ezután mehet bele a hús, amit kicsit odapirítok, majd ha kapott egy kis pörzsanyagot, mehet rá a sör, a méz, végül pedig a BBQ szósz is. Ha kissé besűrűsödött, megborsozom. Fontos, hogy sózni nem kell, mert a csülök már kezdetben kellően sós volt. Pár perc hőkezelés után még egyet rottyantunk rajta, majd összerakjuk a szendvicset. Ehhez a ciabattát félbevágjuk, és egy kevés olajon, serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk. Ezután az alsó felét megkenjük a majonézzel, ráhalmozzuk az elkészült BBQ-s tépett csülkünket, ízlés szerint megpakoljuk csalamádéval és kész!

Na, ha erre valaki azt mondja, hogy ez egy maradék, és nem valami csoda újjászületése, az főzzön kevesebb bablevest! Vagy mást, arra viszont vannak tippek itt.

Hozzászólások

hozzászólás