Gastro

Kovászolj! Kovászos spárga és uborka az üvegben

2017. 06. 22. — by sassdani

main

Gastro

Kovászolj! Kovászos spárga és uborka az üvegben

2017. 06. 22. — by sassdani

Minden héten megtalálsz 1-1 izgalmas receptet a cosmopolitan.hu -n! A második a kovászolt spárga és a kovászos uborka elkészítése.

A kovászos uborkát állítólag már i.e. 2000 körül készítettek a Közel-Keleten, Nem csoda, hogy ma is az egyik legnépszerűbb savanyítási eljárás. Számtalan zöldséget alávethetünk ennek a 2-3 napos kovászolási folyamatnak, azonban én most uborkát és spárgát tettem az üvegbe. Az elkészítés módja mindét esetben azonos.

Kovászos uborka és kovászos spárga

5l-es befőttes üvegeket töltöttem meg, így az alábbi mennyiségek is erre vonatkoznak külön-külön.

  • kb. 30 db közepes, friss, ropogós kovászolni való uborka és/vagy 4 csomag spárga
  • 2 csomag kapor
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál só
  • 5-8 szem fekete bors
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 pirított kenyér
  • víz

Kovászolás során tejsavas erjedés történik. A tejsavbaktériumok az uborkában lévő cukrokat hőtermelés mellett tejsavvá alakítják. A termelődött tejsav kellemes ízt ad a terméknek, másrészt a pH csökkentése révén tartósító hatása van.

Alaposan mosd meg az uborkát folyó víz alatt, vágd le a 2 végét és mindkét oldalon vágd be keresztbe. Ezzel hamarabb elérheted az érést és könnyebb lesz fogyasztani is. A megtisztított uborkát helyezd szorosan a jó alaposan átmosott üvegbe. Ha megkóstolnád a spárgát, azzal pontosan úgy járj el mint az uborkával. Vág le/törd le az alsó, fás részét és helyezd ezt is szorosan az üvegbe. Dobálj be 4-5 db megroppantott fokhagymát, az egész bors szemeket. Forralj fel vizet, majd kb. 1l vízben oldj fel 1 evőkanál sót és 1 evőkanál ecetet és öntsd az üvegbe. Az ecetnek a funkciója kettős. Segít megtartani az uborka élénkzöld színét és roppanósságát.  Önts annyi vizet még az üvegbe, hogymég beleférjen a 2 csokor kapor és a megpirított szelet kenyér az üveg tetejére. A tapasztalatom az, hogy a pirított kenyérrel jobb íze lesz a lének és ezzel az uborkának.

A megtöltött üveget kültérre, napos helyre helyezem, majd 2-3 nap után (kóstoljuk meg a levét/uborkát/spárgát) szűrjük le a levét, és hűtőben tároljuk tovább.

A kovászos uborkát fogyaszd levesként is. Recept itt!

Hozzászólások

hozzászólás