HOZZÁVALÓK (4 FŐRE)
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- füstölt kolbász
- babérlevél
- só
- őrölt fűszerpaprika
- liszt
- napraforgóolaj
- ecet
- zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- parmezán
- vaj
ELKÉSZÍTÉS
A lencsefőzelékhez 2 fej vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát dinsztelek üvegesre kevés olajon, hozzáadom a feldarabolt füstölt kolbászt és az előre beáztatott (2-3 óra) lencsét, majd felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi. Hozzáadok 4-6 db babérlevelet, sózom, borsozom. A főzés közben a levet folyamatosan pótolom. Ha a lencse megfőtt, akkor vékony rántást készítek, amibe pirospaprikát is teszek, majd a főzeléket kevés ecettel és tejföllel kerekítem ki. (A rántás: kevés napraforgóolajhoz keverek lisztet, amit világosbarnára pirítok.)
Lencsekosárka
A főzelékhez feltett, már megfőtt lencse egy részét kiveszem (kb. 200 g) még a rántás előtt, és zsemlemorzsával, 1 db tojással, kevés parmezánnal gyúrható állagú masszát készítek. Kiolajozott muffinformában sütöm ki 180 fokon kb. 20 perc alatt.