Gastro

Lencsefőzelék szilveszterre. Nálam citromnáddal.

2018. 12. 29. — by sassdani

main

Gastro

Lencsefőzelék szilveszterre. Nálam citromnáddal.

2018. 12. 29. — by sassdani

Állítólag szilveszterkor lencsét kell ennünk. Pontosabban csak akkor, ha sok pénzt és úgy általában bőséget szeretnénk az újévtől. Ha nem is hiszünk ezekben a babonákban, valahogy nem akarunk vagy nem merünk nem ennek megfelelően tenni ezekben a napokban.

 

lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 3-4 babérlevél
  • 1 db citromnád
  • ½ citrom héja
  • 2 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl rizstej vagy tej
  • 1 ek. mustár
  • 2 ek. ecet
  • 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • bors
  • olaj

feltét:

  • tejföl
  • kolbász

Az 500 g lencsét a főzés előtt 2 órával hideg vízbe áztatom. Közben néha átkeverem, hogy a szennyeződések, az esetlegesen hibás lencsék a víz felszínére kerülhessenek. Miután jól kiázott a lencse, leöntöm róla a vizet és friss vízzel felöntöm, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje.

Apróra vágom a hagymát és a fokhagymát és mehet a lencse után. Sózom, borsozom. Ha elkezdett forrni a víz, beleteszem az alaposan megtisztított citrom héját és ha van otthon (én már csak így készítem), 1 db kicsit megtört, összezúzott citromnádat.

Ha a lencse megpuhult (kb. 35-40 perc), elkészítem a rántást, ami 3 ek. olaj és 2 ek. liszt megpirított elegye. Ha elkészült a rántás, hozzákeverem az őrölt pirospaprikát is, majd mehet a főzelék alapba. Ennél a fázisnál kerül bele a 1,5 dl rizstej (vagy tej) , a mustár és az ecet is.

A kolbászt bele is főzhettem volna, de én külön lepirítottam a karikákat és így tettem a tejföllel feldobott lencsefőzelék tetejére.

Sok szerencsét!:)

Ha további receptek után kutatsz, nézz körbe itt.

Hozzászólások

hozzászólás