
Hozzávalók:
- 500 g lencse
- 3-4 babérlevél
- 1 db citromnád
- ½ citrom héja
- 2 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl rizstej vagy tej
- 1 ek. mustár
- 2 ek. ecet
- 2 ek. teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek. őrölt pirospaprika
- só
- bors
- olaj
feltét:
- tejföl
- kolbász
Az 500 g lencsét a főzés előtt 2 órával hideg vízbe áztatom. Közben néha átkeverem, hogy a szennyeződések, az esetlegesen hibás lencsék a víz felszínére kerülhessenek. Miután jól kiázott a lencse, leöntöm róla a vizet és friss vízzel felöntöm, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje.
Apróra vágom a hagymát és a fokhagymát és mehet a lencse után. Sózom, borsozom. Ha elkezdett forrni a víz, beleteszem az alaposan megtisztított citrom héját és ha van otthon (én már csak így készítem), 1 db kicsit megtört, összezúzott citromnádat.
Ha a lencse megpuhult (kb. 35-40 perc), elkészítem a rántást, ami 3 ek. olaj és 2 ek. liszt megpirított elegye. Ha elkészült a rántás, hozzákeverem az őrölt pirospaprikát is, majd mehet a főzelék alapba. Ennél a fázisnál kerül bele a 1,5 dl rizstej (vagy tej) , a mustár és az ecet is.
A kolbászt bele is főzhettem volna, de én külön lepirítottam a karikákat és így tettem a tejföllel feldobott lencsefőzelék tetejére.
Sok szerencsét!:)
Ha további receptek után kutatsz, nézz körbe itt.