Egyéb

Mit eszik most mindenki a SUP-on? Mire jó?

2019. 07. 19. — by sassdani

main

Egyéb

Mit eszik most mindenki a SUP-on? Mire jó?

2019. 07. 19. — by sassdani

Egy pár héttel ezelőtt kapcsolatba kerültem az Aqualing Kft-vel, akik ha éppen nem medencéket értékesítenek (egyszer talán majd körbenézek olyan szemmel is), jobbnál jobb SUP-okat forgalmaznak.

Na de mi is az a SUP? Stand Up Paddle, ami az állva-evezést jelenti. Egy olyan sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Egy SUP rengeteg dologra használható. A vízi túrázástól, a kardio edzésen át a jógáig mindenre, sőt, akár még horgászathoz is kitűnő.

Ha valaki intenzív Instagram felhasználó, akkor már biztosan találkozhatott naplementés-, jógázós vagy kutyás SUP-os tartalommal. Nekem is így keltette fel az érdeklődésemet, viszont látva a SUP-ot használókat, kicsit feszengtem, hogy nekem menne-e. Nem voltam biztos benne, hogy mennyire tudok stabilan állva maradni, azt, hogy haladjak is, szinte kizártam.

Szántód egy SUP-ról

Úgy voltam vele, hogy kipróbálnám, de sokáig csak céltalanul kerestem a legjobb megoldást. Nekem könnyű dolgom van, mert autóval járok, így valahogy beszuszakolom majd a lehajtott ülésekre fektetve a csomagtartón át. Hogy mi? Nem így viszem le? Akkor jött az első igazán komoly megdöbbenés. Remélem nem csak én voltam ennyire tudatlan, de eddig a pillanatig szentül hittem, hogy minden SUP deszka (mint a szörf) egy merevfalú, üreges testecske (hm), amit ki-ki a maga lehetséges eszközeit bevetve tudja vagy nem tudja szállítani. De nem, nagyon nem.  A már említett Aqualing Kft-től egy elképesztően vagány, igazi borostás 30-as pasiknak való AZTRON deszkát kaptam. Egy hátizsákban. És nem nekem pakolták össze ezt a deszkát a táskába az evezővel (!) a pumpával (!!).  Ez így egy csomag. Neked is. Már ekkor éreztem, hogy eddig nagyon rendben vagyok én ezzel a SUP-pal és legyen bármi, nekem ez az egész eddig bejön. Nagyon bejön!

Azt kértem, hogy olyan deszkát próbálhassak ki, ami nem feltételez előképzettséget, mégis profi és meg tudok vele jelenni. Na, olyat kaptam!:)

A balatoni túrának ezzel az AZTRON NEPTUNE SUP-al vágtam neki hétvégén.

AZTRON NEPTUNE SUP

Ezek a deszkák dupla kamrás (double chamber) technológiával készülnek, ezáltal olyan merevek, stabilak és biztonságosak, mint a felső kategóriás SUP-ok, viszont elérhető áron.

AZTRONE NEPTUNE SUP használat közben

NEPTUNE stabil és biztonságos, könnyen irányítható. Intenzívebb túrázáshoz ajánlják.

Tulajdonságai:

  • • Méret: 381 x 81 x 15 cm
  • • Dupla kamrás (double chamber) technológia
  • • Csúszásgátló EVA borítás
  • • Csomagrögzítő gumikötél
  • • 3 db-os evező készlet
  • • Kézi pumpa
  • • Leash / Biztonsági kötél
  • • Szkeg
  • • Professzionális hordtáska

Szombaton nem volt igazán jó idő a Balatonon, de van az az elfogultság, hogy a legnagyobb hullámokra és a hármas erősségű viharjelzésre is elhittem, hogy ideális a SUP tesztelésére. Őszintén kíváncsi voltam, hogy az első felállásom mennyire lesz zökkenőmentes. Ezt persze megelőzte az eszköz felfújása, mert ahogy említettem ez a SUP egy ilyen cucc volt. Könnyen kicsomagolható és kb. 5 perc alatt mindkét kamra tökéletesen fel is fújható. Elsőre abban hibáztam, hogy hallgattam a „jól van az már” belső hangomra és félkemény állapotában megkíséreltem a vízre bocsátást. Amikor láttam, hogy rugalmasabb a felső része mint amit szerettem volna, bőven fért még bele levegő. Kb 0,8 bar-ra fújtam, na és ott már konkrétan úgy viselkedett mint egy merev szörfdeszka. Alig hittem a szememnek.

És ekkor került a vízre immáron második alkalommal. Ekkor már éreztem, hogy elindult valami köztem és a deszka között. Ráálltam és úgy tudtam vele elindulni, mintha világ életemben SUP-ot oktattam volna. Mondjuk ez az állapot az első komolyabb hullámig tartott, mert persze ahogy azt fentebb említettem nem volt túl ideális az idő sem.

Előttem a Balaton, hátam mögött a naplemente

1-2 gyors borulást követően csendesedett a szél, elültek a hullámok, megnyugodott minden. Kivéve engem, aki egyre izgatottabbá váltam. Életemben először álltam SUP-on, de le nem lehetett rángatni róla. Egyértelműen nem tudom megfogalmazni, hogy miért, de talán az egyébként is magával ragadó Balaton egy olyan arcát mutatta meg nekem, így állva, körüljárva a közeli partokat, ahogy még soha nem láttam. Minden nyugodt volt, csak a SUP oldalára finoman felkönyöklő vízfodrok adtak némi ritmikus hangot. Siklottam. Szinte alig kellett eveznem, mert annyira könnyedén siklottam az AZTRON NEPTUNE-nal, hogy csak nézelődnöm kellett. 

És ekkor éreztem pont azt, mint amit sokszor futásnál éreztem. Szép az Andrássy a kocsiban ülve is, de amikor ott futok, akkor van időm nézelődni, megcsodálni az apró részleteket, más szemmel tekinteni az utcára. Ezt éreztem a deszkán állva is. Egy lehetetlen póz ez, hiszen gyakorlatilag a vízen állva utazol. És pont ez a csoda benne.

Mindent értek tehát. Értem a naplementéket, a dunai túrákat, a jógát, a kutyás képeket, mindent. A SUP igazán vagány dolog, ahol olyan szoros kötődés alakul ki a természet, a deszka és köztem, hogy szükségem van egy sajátra. Akarom. Kell. 

Vasárnap ahogy felkelt a nap már újra vízen voltam. Immáron hosszabb túrára berendezkedve. És ez már az a nap volt, amikor meg sem ingott alattam. Összeforrt a lábammal.

Orsival is mentünk egy “kört”

Köszönöm az Aqualing Kft-nek az élményt, az AZTRON NEPTUNE-nak pedig, hogy azonnal profinak érezhettem magam.

Nézzetek körbe ITT és ha tehetitek, adjátok meg magatoknak ezt a kalandot.

Hozzászólások

hozzászólás