Bejegyzések

Nem játszanak a tűzzel!

2017. 06. 03. — by sassdani

main

Bejegyzések

Nem játszanak a tűzzel!

2017. 06. 03. — by sassdani

A Sárréti Chilifarm 2012-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt, mint az észak-keleti régió egyik izgalmas családi vállalkozása. A megálmodott célok, végül az alig 1500 főt számláló Tétlenen valósultak meg, Hajdú-Bihar megyében. A Chilifarm nem csupán munkalehetőséget biztosít a helyi lakosoknak, de egyedülálló példaként szolgál minden fiatal vállalkozónak, ahogy a Bogár család fölépítette a vállalkozást.

Gyermekként Édesanyámtól sokszor hallottam: „Ne játssz az étellel!”, később, ahogy nőttem a Fater korholt; Ne játssz a tűzzel! – monta Bogár Sándor.

Erre most tessék, az egyik legtüzesebb fűszernövénnyel foglalkozunk és készítünk belőle – persze nem játszva – olyan különlegességeket, melyek Magyarországon ismertek, de túlnyomó részt külföldi termékek.

Hogy mit is csinálunk? Hát, chilit magyarul!

Ezt a fűszert jellemzően Mexikóhoz, a Karib-térséghez, Indiához vagy Thaiföldhöz társítjuk. De tény, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában és hazánkban is! A klasszikus magyar konyha receptjeiben nem találjuk meg, hiszen van nekünk egy méltán világhírű erős paprikánk, gondolok itt Kalocsára, Szegedre…! A célunk persze nem is versenyre kelni az „Erős Pistával”! Szeretnénk megismertetni nagyközönséggel ezeket az új ízeket, akár nyersen , akár feldolgozva az egészen apró Madár chilitől a világ egyik legerősebbjéig, a Szellem chiliig . De ez már egy új történet , és mivel terjedelmes, kapott egy külön linket!

Termesztünk még különleges /Naná!/ színű és formájú paradicsomokat melyek ízükkel is lenyűgözik a kíváncsi kóstolókat!

Eddig rendre többes számban írtam – készítünk, csinálunk, termesztünk – hiszen családi vállalkozásként működve próbáljuk megismertetni magunkat és még inkább termékinket!

Szeretnénk átfogó képet nyújtani a chilikről , kitérve a jótékony hatásaira , az általunk termelteket egy-két gondolattal bemutatjuk , illetve – bár én inkább csak gasztromókus vagyok – ajánlunk recepteket is!

Bogár Márk tulajdonos szerint „A család és a vállalkozás két külön szektor, még ha néha össze is ér, sosem szabad összekeverni a kettőt”. A siker persze családi érték, és összefogás, vagy egymás támogatása nélkül a siker nem jöhetett volna létre. A fiatal vállalkozó gyakran hivatkozik hálával nagyszüleire, akikkel gyermekkorában járt a piacra, vagy szüleire, kiknek tanácsai ma is fontos iránymutatóként szolgálnak a vállalkozásban. A kezdetekben jellemző anyagi nehézségeket, a Chilifarm, a család minden egyes tagjának bevonásával hidalta át, kezdve a az alapanyagok vásárlásától, a piaci rakodáson át, az installációk építésééig. A vállalkozás első évében már 30 különböző paprika fajta volt megtalálható a farmon, ami a piaci igények részletesebb ismeretével természetesen szűkült az évek során.

Az első év után indult egy új irányba a vállalkozás, amikor is, Bogár Márk aktívabban kezdett részt venni a cég működésében. Az ifjúság aktiválása, a 21. századi kommunikációs lehetőségek kiaknázását jelentette a vállalkozás életében, beleértve a közösségi média oldalakat és online blog szerkesztését. Temészetesen ez is a családi tradíciók és tanácsok mentén kikövezve. A növekvő média megjelenés néhány jeles példája a Chilifarm jelenléte a Gastroangyal című műsorban, majd a lehetőség hogy Rákóczi Ferenc éttermének készíthettek termékeket.

2016-ban történt egy érzékelhetőbb generációváltás a vállalkozás életében, amikor is Bogár Márk átvette szüleitől az irányítást, ami nem csupán a modern kommunikációban jelentkezett.  A farm üzemeinek korszerűsítése, innovatív megoldások alkalmazása és a munkafolyamatok egyszerűsítése mind a családi vállalkozás törekvései közt szerepel. Az újításoknak köszönhetően növekvő igény és érdeklődés mutatkozik a termékek iránt, amiket legegyszerűbben a Chilifarm webshopjáról lehet megrendelni. A „magyar chiliről” hagyományos úton is kommunikál a Chilifarm. Termékeikről a televízióban és fesztiválokon is hallhattunk a közelmúltban. A vállalkozás többek között eljutott a „napfény városába”. Szegeden az ország egyik legnagyobb chili fesztiválján álhattak színpadra, és ismertethették meg termékeiket a közönséggel.

Célunk, az ország piacvezető vállalkozásává érni, és emellett építeni a nemzetközi kapcsolatokat.”

A Chilifarm 2016-ban eljutott az országhatárokon túlra is, és a Székelyudvarhelyi Őszi Vásáron is képviselhette magát, ahol, a chili paprika termelés újszerú megközelítése, szintén fölkeltette a helyi média érdeklődését.

Kereskedelmi célok mellett, természetbeni haladásokat is fontos célként tűzte ki a vállalkozás. A következő évtől kezdve, hidropóniás rendszerben is szeretnének termeszteni, s ezzel tapasztalni a szabadföldi, fóliás és víz kúltúrás növények közti különbségeket. A modernizáció fontos részeként, telefonos alkalmazás segítségével lehet mérni, követni és tárolni a hőmérséletet, a napfény erejét és páratartalmat. Mindez elősegítheti a még hatékonyabb, és egészségesebb termeszést a vállalkozás számára.

A következő mérföldkő

Elsődleges információ források mint például szakmai konferenciák, kongresszusok és továbbképzések, egyre nagyobb teret nyernek világszerte. Ezt az irányt szeretné követni a Chilifarm is, ami innovatív megoldások mellett, egy konferenciaközpont létrehozását tervezi. A márka erősítése mellett, a farm szeretne élményekben gazdag lehetőséget biztosítani a látogatók számára, és ezzel a térség fejlődését is elősegíteni. Interaktív, szórakoztató programok keretein belül, előadások a chili paprika termesztéséről, marketing továbbképzések, zenei rendezvények, stand up előadások és gastro show-k várják majd a farm látogatóit, ezzel is színesítve az élményt, melyet magukkal visznek a vendégek.

A Sárréti Chilifarm az üzleti sikerek mellett nem feledkezik meg a társadalmi szerepvállalásról sem. A régió lehetséges fejlesztése fontos feladata a vállalkozásnak, ami csak magyar termékekkel dolgozik és termelőktől vásárol alapanyagot. A farm már most is jelentős munkaadója a régiónak, és ez az irány továbbra is jelentős szerepet játszik a cég életében.

Hozzászólások

hozzászólás