Előkészítési idő: 20 perc
Teljes elkészítési idő: 50 perc
HOZZÁVALÓK 4 FŐRE
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 2 db tojás
- 5 dkg kacsazsír
- csipet só
A töltelékhez
- 1 db brokkoli
- 1 db nagyobb cukkini
- 1 póréhagyma
- 250 g koktélparadicsom
- 3 dl tejszín
- 3 db tojás
- csipet só
- szerecsendió
- parmezán
- bazsalikom
ELKÉSZÍTÉS
A lisztet átszitáljuk, majd a hideg vajjal és a kacsazsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, majd enyhén sózzuk. Ha az állagát nem tartjuk megfelelőnek, azt további liszt vagy zsiradék hozzáadásával tökéletesíthetjük. Az elkészült, kissé lágy tésztát kb. fél órára a hűtőbe tesszük pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.
A fejekre szedett brokkolit enyhén sós vízben, rövid idő alatt félkészre főzzük. Kevés olajon megpirítjuk a póréhagymát és a cukkinit. A tésztát a hűtőből kivéve, enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egy kivajazott tortaformába fektetjük úgy, hogy a forma alját és oldalát is befedje. A tésztaformán túllógó széleit levágjuk. A tésztára halmozzuk a pirított póréhagymát és cukkinit, a félkész brokkolit, a félbevágott paradicsomokat. Kikeverjük a 3 db tojást, a 3 dl tejszínt, ízesítjük egy csipet sóval, szerecsendióval, és belereszelünk egy marék parmezánt. A homogén masszát a zöldséges tésztára öntjük, majd óvatosan összekeverjük a zöldségekkel.
A quiche-t a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész quiche tetejére bazsalikomleveleket teszünk.