Egyéb

Otthon is tudsz jobb kávét készíteni!

2021. 07. 05. — by sassdani

main

Egyéb

Otthon is tudsz jobb kávét készíteni!

2021. 07. 05. — by sassdani

A KoffeinBox egy frissen indult vállalkozás, amelynek célja, hogy kicsit előrevigye a magyar kávékultúrát Valljuk be, a legtöbben megrekedtek a rosszul készített kotyogós kávé időszakában, vagy egyből átugrották az egész otthoni kávékészítést, és csak kapszulásban gondolkodnak.

A KoffeinBox nem egy vadiúj elképzelés, de elhozza Magyarországra azt, ami Nyugaton már évek óta működik: a minőségi otthoni kávézás élményét. Az utóbbi időben ugyanis nagyot léptünk előre: a specialty kávézók sorra nyitják kapuikat, nem csak Budapesten, de vidéken is nagyot mennek. Mondhatni: trendi specialty kávét inni.

Viszont az is látszik (ezt ők, és egy-két pörkölő is megsúgta nekem), hogy még inkább egy klasszikus presszókávéra, cappuccinóra vagy lattéra érkezik – tejjel és cukorral. Sokkal több azok száma, akik a megszokott kávéízre vágynak, mint azoké, akik kikérnek egy kézzel, V60-nal készült filterkávét, vagy batch brewt.

A kávét úgy kell inni, ahogy szereted – de tudod-e, hogy milyen ízekről maradsz le akkor, ha mindig tejezed és cukrozod a kávédat? Tudod-e, hogy nem csak a sötét pörkölésű, markáns, intenzív presszó-ízű, kesernyés kávék léteznek? Hanem van egy világos pörkölésű, filter profilú irány is, amit követhetsz: sziporkázó, izgalmas ízjegyekkel – tej és cukor nélkül. 

A KoffeinBox ezt az irányt igyekszik bemutatni: bár lehet tőlük rendelni hagyományos ízeket is, sőt, kapszulás boxuk is van, a fő céljuk az, hogy átadják a kávékészítés műhelytitkait, hogy otthon is jobb kávét tudj készíteni.

De mi is van a dobozban?

Az én boxomba a pécsi Cracker Jack pörkölő került három különböző kávéval:

  • Burundi – Gahahe
  • Honduras – Danilo Fuentes
  • Costa Rica – San Francisco

Már a doboz leragasztása igen találó, hiszen egyértelműen arra utal, hogy milyen brutális illatokkal fogom magam szembetalálni ha kinyitom azt. És tényleg. Egyszerűen mámorító az a könnyed, gyümölcsös mégis intenzív kávéillat, amit a Cracker Jack kávék mutatnak magukról. Isteni szerencse, hogy 1 nap 3 kávét iszom, mert így 12 óra leforgása alatt ki tudtam próbálni mindhárom kávét, tettem mindezt french press segítségével. Nagyon szerettem.

A kapszulás boxban pedig 3×10 különböző típusú kapszulát kóstolhattam meg:

  • Egy csomag burundit és egy brazilt a Roastopustól,
  • illetve egy Etiópot a Bean Ontól. 

Fontos, hogy a kávékapszulákba ugyanaz a kézműves kávé kerül, csak kapszulásra őrölve.

A hétvégi kényelmes kávézást hétközben a hajnali órákban 1-1 kapszulás megoldás váltja fel, de itt sem szívesen mondok le a minőségről. A Roastopus pedig senkinek nem kell bemutatnom gondolom. Harsány, mégis lágy. Szép indulkása ez akár egy kellemetlen hétfőnek is.

Ha kávérendelésen töröd a fejed, én javaslom a KoffeinBoxot: mindig valami újat fogsz kipróbálni, igényes dobozban, remek meglepetésként!

Ha pedig korrábi receptjeim érdekelnek, itt találod azokat.

Hozzászólások

hozzászólás