Hozzávalók
- 1 db közepes méretű füstölt csülök
- 2 db vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1 kávéskanál szemes bors
- 5-6 gerezd fokhagyma
- póréhagyma
- római kömény
- vaj
A burgonyapüréhez:
- 1 kg burgonya
- 1,5 dl meleg tej
- 30 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csomag vízitorma
- só
Elkészítés
A csülköt megmossuk, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, az egész hagymával és a fűszerekkel együtt kis lángon megfőzzük. A főzési idő a csülök súlyának kb. másfélszerese (2 kg-os csülöknél 3 óra). Akkor puha már a hús, ha a csont könnyedén leválik. A főzés során elpárolgó vizet pótoljuk. Az elkészült csülköt nagyobb darabokra tépkedjük, majd kevés vajon, kakukkfűvel egy kevés római köményen, póréhagymával és borssal lepirítjuk. Sót itt már ne használjunk, hiszen a csülök maga is sós.
A burgonyát megfőzzük, majd kb. 30 dkg vaj, tej, tejföl és só hozzáadásával krémes állagú pürét készítünk, amibe az apróra vágott vízitormát belekeverjük. Tálaláskor szórjunk a burgonyapürére friss petrezselymet.
További receptekre szomjazol? Látogass el az Együtt egy asztalnál weboldalra!