Előfordult már veled, hogy egy mozizás vagy házibuli alkalmával a chipses zacskó mélyén találtad magad? Nyilván. Mi mást csinálnál miközben bambulsz? Eszünk, mindig eszünk. Ebéd előtt és után is eszünk. Gondolom küldted már a párodat te is az otthoni filmnézés előtt az éjjel-nappaliba egy kis ropogtatnivalóért? Amíg te elmosogattál. Nyugi, ha a válasz igen, te is a többséghez tartozol. Néha mindenkivel megesik, én sem vagyok kivétel. A kulcsszó viszont a néha. És az, hogy milyen is az a ropogós valami, amit megeszel. Mert az autókázás sem rossz, csak ha kivilágítatlanul teszed egy rossz úton, kétszázzal. Szóval az a nem mindegy, hogy hogyan teszed, amit teszel. Szeretnék neked segíteni abban, hogyan tudod ezeket a helyzeteket lelkiismeret-furdalás és plusz kilók nélkül megúszni, a nachost és társait egészséges és – nem mellékesen – baromi finom alternatívákra cserélve. Persze nem mondom én, hogy a nachos nem egészséges, de a lelkiismeretem egy rusnya teremtés. És engem zavarna, ha azt enném folyamatosan.
Szóval történt, hogy a hétvégén elvittem az anyukámat – aki körülbelül 10 éve nem volt már – moziba. Néha ti is vigyétek el anyukátokat szórakozni, mert marhára megérdemlik! De ha nem, akkor is. A film előtt vetített reklámok alatt szorongattam a kezemben a literes popcornomat és azon agyaltam, hogy milyen mocskosul sok kalória lehet ebben az adagban. Vagy úgy egyáltalán, hogy többet kell-e futnom másnap sokkal, vagy mehet a szokásos 10 km. Nem annyira aggódom a kalóriák miatt, csak szeretem tudni, hogy mit veszek magamhoz. Rögtön utána is néztem, vajon mennyire kell félnem a pattogatott kukoricától, ha legközelebb is elcsábulok rá a mozi büféjében. Nem vagyok az a félős srác azért, viszont ez adta az ötletet, hogy ebben a bejegyzésben mutassam meg nektek, hogy mivel is érdemes helyettesítenetek azokat a bizonyos nasikat, amikről mindenki tudja, hogy nem annyira jók, mégis iszonyatosan pörögnek.
Pattogatott kukorica, pattogó, popcorn, pattog-tengeri.. Mindegy, hogyan hívjuk, mindenki kedvenc mozis csemegéjéről van szó. Mondjuk nagyon mást nem is lehet kapni, de jól is van ez így. Könnyű belepakolni az ember szájába az apró kis ropogós szemeket és minimum 100 liter folyadékot kívánunk utána. Ideális, bárki megmondhatja. És most kapaszkodjatok meg. A pattogatott kukorica egyáltalán nem olyan ördögtől való kaja. Csak rossz a PR-je. Vagy nem csak az a rossz? De akkor mi? A hidrogénezett olajokkal felturbózott és mikrohullámú sütőben készíthető verziók. Na az a kevésbé jó választás. Szerintem a popcorn is azon élelmiszerek közé tartozik, amiről azt gondoljuk, hogy lehetetlen vállalkozás magunknak elkészíteni. És nem bedobni a mikróba. Mondom, hogy miért javaslom azt, hogy ti készítsétek el otthon, ha már unjátok az esti almát vagy a turmixokat.
Az ilyen előre csomagolt cuccokban nem annyira hiszek, illetve nem akarok kódfejtőket alkalmazni azért, hogy megértessék velem azt a sok jelzést, szám és betű kombinációt, ami az összetevőknél fel van tüntetve. Emellett az is érdekes, hogy 100 grammnyi jó kis vajas kukoricában nem kevesebb, mint 461 kalória található. Ami mondjuk nem annyira kevés, de nem is ez a leginkább rémisztő. Hanem az, hogy lehetne ez sokkal kevesebb is. De hogyan is? Ha te magad dobod össze otthon. És ekkor még az sem lesz titok előtted, hogy mit is eszel meg egészen pontosan.
Magával szegény kukoricával amúgy az égvilágon semmi baj nincsen. Kiváló C-vitamin forrás, gazdag B3- vitaminban, és az egyik legmagasabb rosttartalmú gabona. Rengeteg foszfort, fehérjét és vasat tartalmaz. Simán beilleszthető a diétába is, hiszen natúr formában egy adag pattogatott kukorica csak 31 kalóriát tartalmaz. Na erről beszélek. Ez is popcorn, az is popcorn. Arról nem is beszélve, hogy rém egyszerű az otthoni elkészítése és csak a fantáziátok szab határt az ízesítésének. Igen, joggal tehetitek fel a kérdést, hogy a moziba miként csempésszem be az otthon elkészített finomságot? Sehogy. Oda nem is kell. De otthon inkább ezt edd, mint a „zacskós” megoldást. Ahogy szerintem minden film minden percében sem kell enni. Mondom ezt én, hogy ennek a cikknek a gondolata úgy született meg, hogy könyékig voltam a pattogatott kukoricában.
Hogyan készítsd el otthon az egészséges popcornt, ami után mind a tíz ujjad garantáltan megnyalod?
Tegyél a tűzhelyre egy magas falú edényt, (na jó az sem árt, ha van hozzá fedő is, különben klassz kis tűzijátékot rendezhetsz a konyhában) boríts bele egy fél bögre pattogatni való kukoricát és önts rá egy-két evőkanál minőségi olívaolajat, majd fedd le, néha rázogasd meg, és amint megszűnik a pattogás húzd is le a tűzről a lábast. Ezek után már csak annyi dolgod van, hogy feldobd a kukoricát a kedvenc ízesítéseddel. Az én két kedvencem: chili pehellyel, tengeri sóval és parmezán-fokhagymapor-kakukkfű kombinációjában készül. Ne tedd meg magaddal, hogy nem próbálod ki!
Remélem meghoztam a kedvetek egy filmnézős estéhez, egy nagy tál házi készítésű, fűszeres pattogatott kukoricával! Ha kipróbáltátok, várom a visszajelzést!
Chips, popcorn, nachos helyett érdemes körüljárni a sült édesburgonya, paszternák, cékla témakört is, mert tudnak ezek a zöldségek is szépen ropogni és ízekben is jóval komplexebbek, mint sokan azt gondolják. De ha még sütni sem akarsz, akkor a sárgarépa, zellerszár hasábokkal is feldobhatod az estét, hummusz vagy éppen padlizsánkrém mártogatásával.
Kirpóbálhatjátok a sült zellert is, amit korábban már mutattam nektek. Recept itt!