Hatalmas teljesítmény lefutni egy félmaratont. Nekem is volt már szerencsém többször megtenni. Az egyik kedvencem a Vivicittá. Most gőzerővel készülök életem első maratonjára. Amennyire feltölt lelkileg, annyira üríti ki a test raktárkészletét a futás, ezért ügyelnünk kell a megfelelő táplálkozásra is. A mámoros célbaérkezés után nekem mindig valami nagy kedvenc jön, ami az étkezést illeti. Ilyenkor minden megengedett, amit esetleg korábban kerültem. Ekkor olyan ételek kerülhetnek szóba, ami nem igényel folyamatos jelenlétet a konyhában, hiszen jó ilyenkor pihenni is már.
Hozzávalók
- 6-8 db közepes burgonya
- 2 db édesburgonya
- 2 szál parasztkolbász
- 500 ml tejföl
- 100 ml tejszín
- koriander
- 6-8 tojás + 1 db a tejfölhöz
- só
- bors
- vaj
Elkészítés
A jó alaposan megmosott burgonyákat héjastul, sós vízben puhára főzöm. Ezzel egyidejűleg megfőzöm a tojásokat is (8-9 perc). Úgy szoktam meggyorsítani a folyamatot, hogy a burgonyát és a tojást már előző este elkészítem. A tejfölt és a tejszínt kikeverem 1 tojássárgájával, apróra vágott korianderrel és egy kevés sóval. A koriander parfümössége teszi az ételünket frissebbé, tavasziasabbá, így érdemes ezzel feldobni. A megfőtt, meghámozott, felkarikázott burgonyából egy réteget a kivajazott tepsibe teszek. A burgonyára egy réteg karikára vágott tojást halmozok, ezt követően a felszelkarikázott kolbászokat. Ezt addig ismételhetjük, míg az alapanyagaink még rendelkezésünkre állnak, vagy amíg a tepsiben elfér. Meglocsolom a kikevert tejföl egy részével, majd egy réteg burgonyával fejezem be. A tetejét ismét meglocsolom a tejszínes, korianderes tejföllel.
180 fokos sütőbe teszem és amikor már a tejföl aranybarnára sült (kb. 20-25 perc) el is készült.
Amíg sül, elkészítjük az édesburgonya chipset. Az alaposan megmosott édesburgonyát vékony szeletekre vágom (ha van lehetőség akkor szeletelővel) és forró olajban pirosra sütöm. Ha elkészült, lecsepegtetem, majd enyhén sózom. Az elkészült rakott burgonyát formázom, tányérra teszem és ráhalmozok egy adag burgonyachipset és megszórom az apróra vágott korianderrel.