Gastro

Spanyol kaják, amiket nem szabad kihagyni

2018. 11. 11. — by sassdani

main

Gastro

Spanyol kaják, amiket nem szabad kihagyni

2018. 11. 11. — by sassdani

Idén nyár végén ismét elutaztunk Barcelonába, ahol a tenger, a biciklis utak és a La Rambla mellett a helyi gasztronómiát sem hanyagoltuk el. Nézzétek meg, mit nem érdemes nektek sem kihagynotok, ha a közeljövőben a hideg elől Spanyolországba menekülnétek.

Íme azok a spanyol kaják, amiket nem szabad kihagyni:

Paella

A paella viszonylag egyszerű kaja, ami az elkészítési módtól lesz igazán fullos. Az alapja rizs, amit jól lepirítanak, ezen felül pedig az alaplé, az olívaolaj, a fűszerek és a tenger gyümölcsei, vagy az egyéb húsos feltétek, illetve zöldségek teszik még tartalmasabbá ezt a fogást.

Tapas

A tapasokhoz vegyes érzelmek fűznek, mivel egyfelől tényleg nagyon hangulatos tud lenni esténként beülni tapasozni, másfelől viszont kicsit túl van kint árazva az egész. Ettől függetlenül persze a legtöbb azon múlik, hogy milyen tapas bárt talál az ember, de egy biztos: ha a  La Ramblán merülnétek el a tapasozás rejtelmeiben, ott inkább azt fizetitek meg, ahol esztek és nem azt amit! 🙂 Viszont ha a piac környékén vagy a tengerparton esztek ilyesmit, akkor a padron paprikát, a patatas bravast és az olívabogyót ne hagyjátok ki!

tapas

Churros

Ha Spanyolország, akkor churros! Én mondjuk bárhol szívesen benevezek egy-két adagra ebből az égetett tésztás édességből, de az igazán tradicionális szerintem akkor is az itteni. Lehet kérni hozzá sokféle öntetet, csokiszószba mártogatva is isteni, de szerintem önmagában, szárazon a legfinomabb!

Friss gyümölcsök

“Friss gyümölcsöt bármelyik piacon lehet kapni!” – mondjátok ti. Na de korántsem olyat, mint a spanyol piacokon! Az egyik legfantasztikusabb élmény volt az itt tartózkodásunk alatt, hogy minden nap áthaladtunk Barcelona legnagyobb piacán a La Boqueria-n. De persze nemcsak a rengeteg gyümölcstől roskadoznak a polcok, hanem az osztrigáktól kezdve, a különböző húsokig, de még a friss tojásokig mindent megtalál az ember. Órákig el lehet itt bóklászni, fantasztikus hely!

Osztriga

Bevallom, az osztriga nem tartozik a kedvenc ételeim közé, de szerintem ha eljut az ember Spanyolországba, akkor már a piacon érdemes megkóstolnia egy osztrigát. Friss, helyi és izgalmas. Egyszer próbáljátok ki!

osztriga

Sonka, sonka és sonka

Szerintem mondanom sem kell, hogy soha életemben nem ettem még olyan finom sonkát, mint Barcelonában. A piacon és a boltokban is csak kapkodtam a fejemet a jobbnál-jobb Serrano-k után, de az sem kizárt, hogy az utcán sétálva beleütközünk néhány sonkás bódéba. Az a jó, hogy szinte bárhol veszed, nem lehetnek kétségeid a minőségét illetően.

Serrano sonka

Ha rám hallgattok, akkor a listából egyik pontot sem hagyjátok, ha Barcelonában jártok. Szerencsére ezek a helyek télen is ugyanolyan élvezhetőek, mint nyáron szóval én spanyol tengert, a piacot és ezeket a kajákat évszaktól függetlenül csak ajánlani tudom! 🙂

Ha megéheztél, nézz körül a receptjeim között is.

Hozzászólások

hozzászólás