Bejegyzések

Szerelmem Balaton: programötletek a magyar tenger körül

2018. 06. 01. — by sassdani

main

Bejegyzések

Szerelmem Balaton: programötletek a magyar tenger körül

2018. 06. 01. — by sassdani

A Balatonhoz mindig szívesen megyek. Rengeteg gyerekkori kedves emlék köt ide, ráadásul itt tényleg mindig lehet mit csinálni. Mutatok is pár példát, hogy milyen programokra gondolok.

Szántód

 A Balaton nekem elősorban Szántódot és környékét jelenti. Igazi szerelem ez, és már több mint 32 éve tart. Szántód számomra a megtestesült nyugalom. Minden látogatáskor lenyűgöz a csendessége, és hosszan el tudok időzni a kompok érkezésének és távolodásának megfigyelésével. Ilyenkor maximálisan ki tudok kapcsolni. A májusi első találkozás mindig egy “mi történt veled” az elmúlt hónapokban beszélgetéssel indul, mert itt mindenki ismerős. Imádom Szántód illatát, a sarki zöldségest, a büfés nénit az utca végén – mindent és mindenkit.

Tihanyról a visszhang és a levendula jut sokaknak eszébe. Elképesztően nagy a élmény a levendulaföldeken állva összegyűjteni egy csokorra való levendulát. Többek között ezek  a tihanyi élmények adták az ötletet, hogy a chili szószomba is bőséggel kerüljön levendula.

Tihany

A balatonföldvári kikötő is tipikus “happy place” nekem, ahol nyugodtan átgondolhatom az élet nagy dolgait, vagy csak simán nézhetek ki a fejemből egy fárasztó nap vagy hét után. Szintén nagyon jól kikapcsol a futás a Szántód és Szemes közötti bicikliúton. És persze vissza. Néha persze én is keresem a kifogásokat, hogy miért lenne jobb futás helyett mondjuk enni. Össze is gyűjtöttem korábban ebből párat. Ha még nem estél szerelembe a futással, arra is tudom a megoldást, hogyan és miért érdemes elkezdened. Szerintem. De legyen sorrend: reggel egy jól eső futás, aztán jöhet az éttermezés. Micsoda szerencse, hogy nem is kell messze menni a kedvenceimért!

A balatonföldvári Pub-Lik fogalom, hétvégi bulihely és étterem, ami már 20 éve várja a vendégeket. Az idei Gourmet Fesztivál kapcsán már bevallottam, hogy a Kistücsök az az étterem, ahová csak egy ebédre vagy vacsorára is megéri “elugrani”. Viszonylag sokszor teszem ezt meg én magam is. Egy biztos pont a Balatonnál, ahová mindig jó visszatérni, mert soha nem okoz csalódást.

A Majtényi Présház is parádés két szempontból is: az étel és a kilátás is imádnivaló. Ide is nagyon jó megérkezni és pörgős hét után. A lelassulás garantált. A Mala Garden éttermét is szeretem, ide akár nagyobb társasággal is szívesen megyek. Az egyszerű és nagyszerű kategóriában Halas Karcsi halsütője az ász Zamárdiban. Az, ami lenni szeretne: egyszerű, őszinte konyha, sok hal (és olajban sütés), kedves kiszolgálás.

Az északi parton is van ám sok minden. Például a Káptalantóti biopiac, ahol rendszeresen találok finomságokat, amiket otthon előszeretettel belekomponálok a rohanós, vagy ráérősebb napokon reggelikbe és vacsorákba, de nagyritkán ebédekbe is. Ecetek, olajok, sonkák, sajtok, felvágottak, kenceficék és persze régi és újabb kincsek, és jóleső piaci forgatag. Mindenhol imádok piacozni, íme 10 ok, hogy miért.

És ha már tele bendő, irány a Folly Arborétum, és a legnyűgöző cédrusok és  természeti kincsek mellett némi kis saját boros készleteket is tartogat, szóval nem csak turisztikai, hanem gasztronómiai szempontból is érdemes meglátogatni őket. Nincs kifogás, mert egész évben nyitva vannak. És a szörpjeik is parádésak.

Folly Arborétum – credit: follyarboretum.hu

 

A balatonfövenyesi kerti mozi kihagyhatatlanul kedves élmény. Nem is magyarázom túl. Menjtek el, nézzétek meg. Egészen más, mint egy multiplex. Ráadásul a kuytát sem kell otthon hagyni, mert abszolút kutyabarát. Jó azokon a színes műanyag székeken ülni.

Azoknak, akik nagyobb kalandokra esetleg túrára vágynak, irány a Hegyestű. A monoszlói tanúhegyen akár egy rögtönzött földrajzórát is tarthatunk az útitársaknak, mert az oszlop formában megszilárdult vulkáni bazaltok között még ez is lehetség. És a csúcsot meghódítva a kilátás is pazar a környékre.

Az aktív pihenésnél maradva szeretettel ajánlok egy kis vitorlázást is a magyar tengeren. Annál is inkább, mert már nem úri huncutság, hanem bárki számára elérhető. A hajótartás viszonylag nagy költségekkel jár, így sok tulajdonos a hajója bérbeadásával egészíti ki az éves kikötőbérleti pénzt, ami órákban megfogalmazva abszolút bírható összeg. Aki szeretné még jobban kimaxolni a vízisport élményt, szörfözésre is adhatja a fejét, mondjuk abban kétvégtelenül több időt és energiát kell beletenni, mint mondjuk a vitorlázásba.


Neked is vanna kedvenc helyeid a Balaton körül? Jöhetnek kommentben!

Hozzászólások

hozzászólás