Vannak olyan ételek az életben amit mindenképpen ki kell minimum egyszer próbálni. Szerintem ilyen a szíriai sólet is. Komplex íz, izgalmas illatok, lenyűgöző állagok. Eredetileg földbe ásott gödörben készítették el parázzsal befedett cserépedényben, de ne rémüljetek meg, én most az egyszerűbb elkészítési módot választottam.

Hozzávalók
- 0,5 kg főtt (lehet konzerv is) csicseriborsó
- 10 dkg kesudió
- 10 dkg zöld olívabogyó
- 20 dkg paradicsom
- 1 dl Hamé ördögi mártás
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk római kömény
- 1 kk koriander mag
- 1 kk szegfűbors
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk chili
- 1 csokor friss petrezselyem
- olívaolaj
- só
A fűszereket és a kesudiót száraz serpenyőben jó alaposan lepirítottam, majd félretettem. Kevés olívaolajon a nagyobb darabokra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a lepirított fűszereket. Hozzáadtam a csicseriborsót, az apróra vágott paradicsomot és ráöntöm a Hamé ördögi mártást. Ekkor sózom. Ha jól összefőtt minden hozzávaló, hozzáadom a lepirított kesudiót, az olívabogyót és a petrezselymet is. Köret nem szükséges hozzá, de én egy kis bulgurt azért készítettem hozzá. Egészség!:)