main

Gastro

Tésztában sült, petrezselymes-tormás, kötözött sonkaszelet barnamártással

2016. 03. 25.

Hozzávalók
  • 1 db kötözött sonka
  • 45 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • ecetes torma
  • friss reszelt torma
  • csipetnyi só
  • csipetnyi cukor

Sonka főzéséhez:

  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • babérlevél
  • szemes bors

Barnamártás:

  • olaj
  • kristálycukor
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db kisebb zeller
  • liszt
  • mustár
  • hús alaplé
  • 1 dl vörösbor
  • szójaszósz

A házilag készített tésztát helyettesíthetjük boltban is beszerezhető leveles- vagy rétestésztával.

Elkészítés

A megmosott sonkát lassú tűzön, fokhagymával, vöröshagymával, babérlevéllel és szemes borssal puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát gyúrunk, meleg helyen állni hagyjuk kb. 15-20 percig.

A sonkát 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk. A kb. 1 cm vastagságúra nyújtott tésztát felszeleteljük akkora négyzetekre, hogy a sonkát kényelmesen be tudjuk borítani vele. Ha ez megvan, belehelyezzük a sonkaszeletet. A sonkát körbekenjünk ecetes tormával, megszórjuk friss reszelt tormával, majd szorosan begöngyöljük a tésztával. A tészta tetejét tojással kenjük meg és aranybarnára sütjük.

Barnamártás:
Egy kevés olajon 2 evőkanál kristálycukrot 2-3 perc alatt rozsdabarnára pirítunk, majd rátesszük az előre apróra összevágott sárgarépát, fehérrépát, zellert. A zöldségeket egy kevés paradicsompüré hozzáadásával pirítjuk, majd 2 evőkanál liszttel megszórjuk. Ha már a lisztet is lepirítottuk, a sonka főzőlevéből 4 dl-t öntünk rá, majd 1 kiskanál mustárral, 3 evőkanál szójaszósszal, sóval, borssal ízesítjük. Kevergetve 5-10 percig főzzük. Leszűrjük, majd 1/2 dl vörösborral 5 perc alatt készre forraljuk.

További receptekre szomjazol? Látogass el az Együtt egy asztalnál weboldalra!

Hozzászólások

hozzászólás