Hozzávalók
- 1 db kötözött sonka
- 45 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 15 dkg vaj
- 3 db tojás
- ecetes torma
- friss reszelt torma
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor
Sonka főzéséhez:
- fokhagyma
- vöröshagyma
- babérlevél
- szemes bors
Barnamártás:
- olaj
- kristálycukor
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db kisebb zeller
- liszt
- mustár
- hús alaplé
- 1 dl vörösbor
- szójaszósz
A házilag készített tésztát helyettesíthetjük boltban is beszerezhető leveles- vagy rétestésztával.
Elkészítés
A megmosott sonkát lassú tűzön, fokhagymával, vöröshagymával, babérlevéllel és szemes borssal puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát gyúrunk, meleg helyen állni hagyjuk kb. 15-20 percig.
A sonkát 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk. A kb. 1 cm vastagságúra nyújtott tésztát felszeleteljük akkora négyzetekre, hogy a sonkát kényelmesen be tudjuk borítani vele. Ha ez megvan, belehelyezzük a sonkaszeletet. A sonkát körbekenjünk ecetes tormával, megszórjuk friss reszelt tormával, majd szorosan begöngyöljük a tésztával. A tészta tetejét tojással kenjük meg és aranybarnára sütjük.
Barnamártás:
Egy kevés olajon 2 evőkanál kristálycukrot 2-3 perc alatt rozsdabarnára pirítunk, majd rátesszük az előre apróra összevágott sárgarépát, fehérrépát, zellert. A zöldségeket egy kevés paradicsompüré hozzáadásával pirítjuk, majd 2 evőkanál liszttel megszórjuk. Ha már a lisztet is lepirítottuk, a sonka főzőlevéből 4 dl-t öntünk rá, majd 1 kiskanál mustárral, 3 evőkanál szójaszósszal, sóval, borssal ízesítjük. Kevergetve 5-10 percig főzzük. Leszűrjük, majd 1/2 dl vörösborral 5 perc alatt készre forraljuk.
További receptekre szomjazol? Látogass el az Együtt egy asztalnál weboldalra!