Egyéb

Első műsorvezetésem. 5 bevált jótanács a lámpaláz legyőzésére

2018. 04. 07. — by sassdani

main

Egyéb

Első műsorvezetésem. 5 bevált jótanács a lámpaláz legyőzésére

2018. 04. 07. — by sassdani

Sokszor szerepeltem már emberek előtt, ez mindig izgalmas kihívás. Soha nem ugyanolyan az érzés, és megszokni sem tudom. Ráadásul a kamera piros fénye függőséget is okoz! Mondom az én trükkjeimet lámpaláz ellen.

Nézz szembe a félelmeiddel

Szerintem mindenkinek az a legnagyobb félelme szereplések előtt, hogy hülyeséget fog mondani, vagy totál lefagy és egyszerűen meg sem tud szólalni. A kamera esetében jó módszer, ha nem tárgyként, hanem személyként tekintesz rá, és máris könnyebb hozzá, neki beszélni. Ha közönség előtt kell szerepelned, szemelj ki pár éreklődő szempárt a tömegből és fókuszálj rájuk, mintha csak nekik mesélnél.

Tudd, hogy semmi sem úgy alakul majd, ahogyan elképzelted

Mert a valóságban minden sokkal nehezebb. Én is milliószor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lesz majd a kamerák előtt állni. Sőt, az első forgatási nap előtti éjszaka fejben végigpörgettem az egész adást, mit és mikor mondok, hova nézek – aztán persze mire tényleg kamerák elé kerültem, minden más volt. A smink, a mikroport az ingen, a fények és az operatőrök sürgető tekintete – ezekre nem lehet előre felkészülni. Ha viszont megbékélsz a gondolattal, hogy felkészülni erre nem csak lehetetlen, hanem felesleges is, nem lesz gond.

Tanulj a legjobbaktól

Szerencsésnek tartom magam, mert az első műsorvezetési feladatomat egy vérbeli profi, Hajós András mellett élhettem át. Nagy kihívás, ugyanakkor biztonság is, hiszen tudtam, hogy a kamerák előtt is számíthatok rá, mert mindig egy hullámhosszon voltunk. Sokat tanultam tőle, amiért hálás vagyok.

SÜTITOK3 1,5 hónapig a mögöttünk làtható kastélyban laktunk! Az Ide süss! 20.00-tól tart 21.00-ig, minden este a @viasat3.official -on! Joggal gondolhatnàtok, hogy a forgatás sem lehet nagyon hosszú. Tévedés! ‼️ 1-1 részt 12-16 óra alatt rögzítettünk ‍♂. A napunk a sminkben kezdődött, majd fodrász, aztán ruha. Ezt követte a felkonfok rögzítése ès indulàs be a sàtorba.⛺️ Ott elmondtuk a feladatokat (én mindig csak aznap tudtam meg) és kezdődhetett is a sütés. A sütés után a kész remekművek beautyzása és a zsűri kóstolása következett. 2 izgalmas feladat van minden egyes nap, amit nagyjàból 14.00 magassàgában egy ebédszünet és egy 60 perces leállás választott el egymástól. Andrásnak és nekem is volt a kastélyban egy szobànk. Micsoda dolog ez, mi ez az urizàlás?! Minden ebédszünet után felballagtunk a szobànkba és igyekeztünk ràpihenni a következő etapra. Szigorúan nem szóltunk egymáshoz. Kikapcsoltuk az agyunkat (nekem nem volt nehéz). Nekem jutott mindig az a szerencsés (nem, nem volt az) ès hálás (az meg legkevésbé sem) szerep, hogy jelezzem Andrásnak a 60 perc végén, hogy ennyi volt a szünet, újra forognak a kamerák. Szóval a második feladat felkonferàlásakor kicsit mindig haragudott ràm. Majd figyeljétek… Aztán azért szépen megenyhült!:)) Este 8-kor ma is érkezünk! . . #viasat #viasat3 #bakeoff #idesuss #castle #style #fashion #sütitok #secret #behind #behindthescenes #werk #tonight #happy #happiness #mood #stylist #tv #television #tvhost #host #presenter #positivevibes #vibes #positive #smile #face #sassdani

Sass Dani (@sassdani) által megosztott bejegyzés,


Légy felkészült

Stresszhelyzetben az ember teljesen másként reagál, mint nyugalmi állapotban. A külső körülményeket nem lehet befolyásolni, bárhogyan is igyekszel, de fontos, hogy mindig felkészülten vesd bele magad a szereplésbe. Tudd, hogy mit, mikor, hogyan, kinek és miért szeretnél elmondani.

Gyakorolj

Az Ide Süss! felvételei előtt egy hónappal elkezdtem beszédtanárhoz járni. Sokféle gyakorlatot csináltunk, az ott tanult alapok hasznosak és fontosak voltak, de nekem mégis a gyakorlás jelentette a legnagyobb segítséget. Az adásmeneteket általában a forgatási napon, a sminkszobában kaptuk meg reggelente, viszonylag kevés idő volt a felkészülésre, de igyekeztem jól felhasználni a rendelkezésre álló időt, és minden pillanatot kihasználtam az ismétlésre.

Hozzászólások

hozzászólás