Bejegyzések

Új élet, új hely, új kezdet (X)

2019. 05. 13. — by sassdani

main

Bejegyzések

Új élet, új hely, új kezdet (X)

2019. 05. 13. — by sassdani

Felnőttem. Azt hiszem ezt így 33 évesen tudom először igazán őszintén leírni. És nem véletlen. Amiről korábban azt hittem, hogy komoly feladat, hogy nehézség, hogy sűrű, hogy tömény, hogy megterhelő, az nem volt az.


Jelen történetem októberben indult, amikor elhatároztam, hogy hosszú albérletezés után költözök. Nagyon intenzív 6 hónap van a hátam mögött, miközben forgattuk az Ide Süss-t is. A költözés szombaton meg is történt, azonban hónapokkal ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy ez most májusban tényleg megtörténik majd. Elképesztően nehéz és kilátástalan
volt, de folyamatosan az lebegett a szemem előtt, hogy egyszer majd az enyém lesz, hogy egyszer majd végre haza mehetek. Úgy igazán. Hogy majd minden hó 10-én nem hív fel valaki azzal, hogy holnap jönne a lakbérért. Az átalakításról is tervezek majd egy hosszabb bejegyzést, de most az új élet első napjairól szeretnék nektek mesélni. Mert valamit elhatároztam. Remélem tudlak inspirálni titeket a lentiekkel.

Ház és kert
Erre vágytam. Lehetne hosszasan sorolni az okokat, hogy az ember egy zuglói lakásból miért szeretne kertesházba költözni, de szerintem mindenki tudna maga is számtalan indokot, amiért jó. Nekem van még egy komoly okom. Elképesztően szeretek a zöld környezetben lenni, nagyon szeretek érintkezni a természettel. Azt gondolom, hogy az elmúlt 33 évben inkább fogyasztottam mint termeltem, így itt az ideje, hogy kicsit visszaadjak mindabból amit elvettem. És hiszem azt, hogy az ültetett fáimmal, a bokrokkal, a levenduláimmal kicsit hozzáteszek a nagy egészhez. 12 éves koromban Hajdúszoboszlón volt egy kis kertem egy erdő szélén, ahol volt retek, saláta, paradicsom és minden amire a családnak szüksége volt. Most is gyermeki csodálattal állok a saját kertemben tomboló rügyek előtt, a napról napra duzzadó füge mellett és ámulva nézem a szorgos méheket a barackfa virágain táncolva. De nem csak a kert miatt érzem most azt, hogy valami új kezdődik. Komoly elhatározásokkal, és ami a leginkább fontos, tiszta lappal indulunk most el. Nem tudom, hogy az utolsó pillanatban vagyunk-e, de halogatni nem érdemes.

Orsival idén leszünk együtt 2 éve. Nagyon sokat tanultam tőle, ami a fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen. Az elején mosolyogtam rajta, hogy apró darabokra szed minden hulladékot és szisztematikusan rendezgettük az egyébként nem nagy konyhánkban a papírt, a műanyagot, az üveget és a kommunális hulladékot. Aztán eltűntek a palackozott ásványvizek, előkerültek a LED izzók és elkezdtünk nem kidobni élelmiszert. Ma már képtelen lennék műanyagot a kommunális tárolóba dobni, vagy nem újrahasznosítható palackot használni.

Felnőttem.
Most az új otthonunkat már ennek szellemében alakítottuk át és alakítottuk ki. Nem volt kérdés, hogy döntéseinket mindig ezen tényezőket figyelembe véve hozzuk meg. Rá kellett ébredni, hogy az ami a 4 fal között történik, az nem a 4 fal között marad. Elég volt az önző és határokat nem ismerő fogyasztásból.

Új élet
Szombaton költöztünk át, ma hétfő van. Persze mindenhol dobozok vannak, kevés dolog van a helyén, de érzem, hogy valami történik. Izgalmas egybeesés, hogy ma csatlakoztam életem eddigi legfontosabb kihívásához is. Jelen bejegyzés egy kicsit arról is szól, hogy buzdítsalak titeket. Csatlakozzatok hozzám, hozzánk. Mi lenne, ha nemcsak páran, de akár egész csoportok, az emberek többsége a föld minden pontján lekapcsolnák a lámpát, ha már nincs rá szükség, kevesebb vizet használnának vagy egy héten egyszer gyalog mennének a munkába, zöldséget ennének? Az IKEA pont ennek a méréséért és jódöntések meghozatalában nyújtott tanácsokért fejlesztette Better Living applikációját, ami világszerte elérhető, hogy mindenhol pozitívan
tudjuk befolyásolni környezetünket. Ha csatlakozol akkor nemcsak fenntarthatóbb életet élhetsz, de pontok gyűjtésével értékes IKEA kedvezménykártyát is nyerhetsz. De ha csak nyerni akarsz, ne is olvass tovább!

IKEA Better Living

Szóval lehet ezt nyereményjátékként is felfogni, de szerintem itt minden érintett már azzal nyer, hogy tudatosabban hozza meg döntéseit. Nekem nagyon sokat segít az app, mert olyan dolgokra világít rá (szigorúan LED izzókkal), amiről nem is gondoltam volna, hogy hozzásegíthet a fenntartahtó fejlődéshez. A kihívás május 13-án indul és egészen május 22-ig tart. Ezen időszak alatt kell az appon keresztül vezetni mindazt, amit a környezettudatosság jegyében teszel meg

Kedvenceim:

  • újratöltött vizespalackot használok
  • újrahasznosítok
  • elzárom a csapot
  • kikapcsolom a gépem képernyőjét
  • gyalog megyek
  • otthon termesztek
  • magam csomagolok ebédet
  • nem kérek tetőt a kávézóban
  • LED-re váltok
  • kevesebb ideig zuhanyzok

Ilyen és ehhez hasonló lehetőségek közül választhatsz. De ne is válassz, haladj sorban. Pontokra úgy tehetsz szert, ha a való életben elvégzett fenntartható tevékenységeid kapcsán az alkalmazásban is bejelölöd az adott tevékenységet. A nagyszerű fényképekért és remek hozzászólásokért bónuszpontokat is kaphatsz. Csak a Kihívás időszakában zajló tevékenységjelölések számítanak bele a Kihívás teljesítésébe. Az IKEA munkatársaiból álló zsűri harminc (30) nyertest választ ki a Kihívás végén, akik elektronikus kedvezménykártyát kapnak egy bizonyos összegben.
A részvételhez csatlakoznod kell a Kihíváshoz. Egy fergeteges versengés igazán jó móka lehet, de továbbra sem szabad szem elől tévesztenünk fő célunkat, a fenntarthatóság javítását. Játssz sportszerűen és olyan tevékenységeket jelölj be, amelyeket ténylegesen elvégzel a kihívás alatt.

Ha a fogyókúrázáshoz, dohányzáshoz január 1. kell, akkor legyen a fenntartahtóság fordulópontja a május 13. Figyelj oda, nem vagy egyedül. De ha nem akarsz applikációt használni, tudatos akkor is lehetsz. Egy biztos. Mától sokkal jobban figyelek, mától tudatosabb vagyok.

Kövess Instagramon is, ahol időről időre beszámolok, hogy állok. De persze megtalálsz az IKEA Better Living appon belül is!:)

Hozzászólások

hozzászólás