Gastro

Vaníliás kölesfelfújt szilvalekvárral

2019. 03. 07. — by sassdani

main

Gastro

Vaníliás kölesfelfújt szilvalekvárral

2019. 03. 07. — by sassdani

Imádom a rizsfelfújtat. És mindent ami egy kicsit is emlékeztet a tejberizsre. Na de ebben a receptben nem erről less szó, mégis nagyon hasonlít rá. A napokban, miután elképesztően megkívántam valami édességet, azon gondolkodtam, hogy lehet-e kiváltani a rizst valamivel és így elkészíteni valami csodát. És lehet. A kölesre esett a választásom. A köles igen érdekes helyet foglal el az életemben, mert mindig van itthon, de köretként valahogy nem szívesen lapátolom a tányéromra. Gluténmentes csodagabonaként emlegetik, de nekem az íze önmagában nem nyúlt kielégülést. Na de ebben a receptben nagyot ugrott a népszerűségi indexe nálam.

Így állt össze az én kölesfelfújtam, amit 1 hétig szinte minden reggel csöpögő nyállal falatoztam. A feltét szabadon választható, de nekem a Hamé szilvalekvárral és savanykás gyümölcsökkel volt a legjobb.

kölesfelfújt – Sass Dani

HOZZÁVALÓK

  • 400 g köles
  • 5 dl kókusztej
  • 3 dl víz
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg nádcukor
  • 10 dkg juharszirup (ettől less kissé karamellás az íze)
  • 1 bourbon vanília rúd
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • 2 tk sütőpor
  • 0,5 db citrom héja

FELTÉT:

szilvalekvár + friss vagy fagyasztott gyümölcsök

ELKÉSZÍTÉS:

A kölest jó alaposan átmosom, majd az 5 dl kókusztejben és a 3 dl vízben addig főzöm, míg szinte teljesen meg nem puhul. Még főzés közben hozzáadom egy fél citrom reszelt héját, egy csipet sót és a vanília kikapart magjait. Ha felvette a folyadékot, kb 15-20 percre hűvösre teszem, hogy kihűljön (langyos). Ezalatt a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét kemény habbá verem. A sárgáját habossá keverem a cukorral és a juharsziruppal, majd vékony sugárban hozzáadom az enyhén megolvasztott vajat is, amit tovább habosítok. Ha kihűlt a köles, hozzákeverem a sárgáját is tartalmazó masszát és a sütőport. Ezt jó alaposan összedolgozom, majd óvatosan hozzákeverem a fehérjét. Az elkészült masszát kivajazott jénaiba halmozom, majd 180 fokos sütőben kb 40 percig sütöm. Ha a teteje már anyarbarnára sült a kölesfelfújt el is készült.

Hagyd kb 1 órát pihenni, majd egy tetszőleges méretet vágj, vagy kiszúróval szúrj ki (én ezt tettem) és hatalmas mosollyal az arcodon, bőszen falatozd!:)

Hozzászólások

hozzászólás