HOZZÁVALÓK (4 FŐRE)
- 1 db bélszín – 600-800 g
- 500 g gomba (csiperke)
- 1 fej vöröshagyma
- 12-14 db speck sonka
- egy csomag vajas, leveles tészta
- liszt
- só
- bors
- mustár
- kakukkfű
- olívaolaj
- vaj
- 1 db tojás
- vörösbor
- egész fahéj
- szegfűszeg
- narancs
- méz
- vaj
ELKÉSZÍTÉS
A bélszínt előkészítem, lehártyázom, és úgy formázom, hogy egy szép, henger alakú húst kapjak. Egy serpenyőben olívaolajat hevítek, majd a hús minden oldalát kb. 2-2 percig bátran, mozgatás nélkül kérgesítem. A kérgesítés után alaposan bekenem a húst mustárral, majd félreteszem pihenni.
Amíg a hús pihen, a gombát nagyon apró darabokra vágom (vagy kézi mixerrel), és egy kevés olívaolajon az apróra vágott hagymán pirítom addig, míg a gomba el nem főtte a közben kiengedett levét. Ekkor hozzáadok kakukkfüvet, és félreteszem, hogy kihűljön.
Egy frissentartó fóliára kiterítem a sonkaszeleteket, egyenletesen ráterítem a már kihűlt gombapépet, és ráhelyezem az időközben alaposan megborsozott, besózott bélszínt. A fólia segítségével jó szorosan feltekerem a gombapépes sonkát a hús köré, és így becsomagolom. Ezt követően a hűtőben kb. 1 órán át pihentetem. Az 1 órát követően kiveszem a húst a fóliából, és becsomagolom a kinyújtott leveles tésztába úgy, hogy mindenhol egyenletes vastagságú tészta borítsa a sonkaszeleteket. A kilógó részeket levágom.
A tésztát megkenem a felvert tojással, becsíkozom a tetejét, és 200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm.
5 dl vörösbort kezdek el forralni fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, egy fél narancs kifacsart levével és egy kevés mézzel.
Kb. 10 perc forralás után átszűröm, majd visszaredukálom. Ha sűrűsödött, akkor egy kevés sóval és vajjal véglegesítem a mártást.