Gastro

Zöldborsófőzelék. Sertésszűz. Kávé.

2018. 06. 08. — by sassdani

main

Gastro

Zöldborsófőzelék. Sertésszűz. Kávé.

2018. 06. 08. — by sassdani

Sokat beszélek a gasztronómiáról, mert imádok enni, szeretek a konyhában alkotni. Egyszerűen izgat ez a kérdés. Viszont keveset beszélek a kávéról, holott igen sokat fogyasztok belőle. A kávéra eddig funkcionális italként tekintettem. De csak eddig. Sokkal több ez mint egy élénkítő ital.

Erre az elmúlt napokban jöttem rá, miután lehetőségem nyílt egy asztalhoz ülni a Starbucks végtelenül szimpatikus és felkészült kávémestereivel. Olyan csodákat láttam, hallottam, ami azonnal arra ösztökélt, hogy alkossak valamit, amit a kávé illata, íze, zamata inspirál. Számtalan kávéból választhattam volna, azonban én valamiért most a Guatemala-hoz nyúltam. A Guatemala egy elegáns, kifinomult kávé, folyamatosan kibontakozó ízekkel, ahol megjelenik a citrusosság és az enyhén fűszeres ízjegyek. Kiegyensúlyozott, selymes és gazdag.

guatemala kávékapszula -c: Starbucks

Az egyik nagy kedvencem lett. Ezek a tulajdonságok megjelennek abban a tányérban amit megálmodtam és elkészítettem. Ez egy újraértelmezett mentás zöldborsófőzelék, sertésszűzzel, savanyított spárgával, sóban sült céklával és citrusos jus-el. A tányérban helyet kapott még egy kis chili, egy lágy fürjtojás és egy karamellizált póréhagyma is, ami magát a krémes jus-t tartja meg.

Válogasd ki ezekből a kedvenc elemeidet, vagy mindent pont ugyanígy másolj le és imádd.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zöldborsó
  • 2 db sertésszűz
  • 1 db póréhagyma
  • 1 csomag spárga
  • 2 db cékla
  • 4 db fürjtojás
  • menta
  • bors
  • rozmaring
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • ½ zeller
  • 1 db citrom
  • ízlés szerint chili
  • Starbucks Guatemala kapszula a kávéhoz 🙂
zöldborsófőzelék – Sass Dani

Elkészítés

Minden elemet külön írok le, hogy szabadon ki tudd választani, hogy mi az amit te is megpróbálsz és mi az ami nem annyira érdekel. Ha elfogadod, mindent csinálj meg, mert így együtt a legjobb. Szerintem.

Cékla:

A céklákat jó alaposan megmosom, majd hámozás nélkül, sóval, 1 db rozmaring ággal elcsomagolom külön-külön alufóliába és kb. 40 percre 180 fokos sütőbe teszem. Ha elkészült, meghámozom és felszeletelem, formázom.

cékla

Zöldborsó püré:

Kb 1 dl, enyhén sós vízben kezdem el párolni a zsenge zöldborsót. Addig párolom, amíg puhul, de még nem ráncosodik be teljesen, nem fő puhára. Ekkor a színe intenzívebb még, illetve megtartja frissességét is. Leszűröm a megpárolt zöldborsót, de a főzőlevét felfogom egy kis tálba. Egy kis adag borsót félreteszek a tálaláshoz. Pürésítem egy turmixgépbe, miközben adok hozzá kb. 100 g vajat, 3-4 levél mentát, egy csipet sót és egy kevés frissen őrölt borsot. Pürésítés közben fokozatosan adok hozzá a felfogott főzőléből, hogy egy kellemes, habos állagú krémet kapjak.

Jus (pecsenyelé):

Elkészítem a jus-t is, ami egy intenzív ízű mártása lesz az ételnek. A sertészüzet lehártyázom, formázom. A nyesedékeket forró, száraz serpenyőbe dobom és jó alaposan lepirítom.Ha van otthon csont, az is mehet mellé. Hozzáadom az apróra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert és szinte odaégetem folyamatos kevergetés mellett a lábas aljára. Ha jól megpirult a hús és a zöldségek is, akkor felöntöm 2.5 dl vízzel és 20 percig magas lángon főzöm. A 20 perc elteltével leszűröm a levet, amit visszateszek magas hőfokra és addig forralom, amíg egy mártás állagot nem érek el. Egy pár csepp citromlét keverek bele, hogy igazán izgalmas legyen. Imádom.

Sertésszűz:

A lehártyázott húst sózom, borsozom, majd forró serpenyőben, egy kevés olíva olajon kérgesítem. Minden oldalát aranybarnára pirítom. Ezt követően egy kevés vajat és rozmaringot helyezek rá és a 180 fokos sütőbe 15 percre beteszem. Ha elkészült, pihentetem, forgatom.

Spárga:

2 dl vízbe belefacsarom 1 db citrom levét, besózom és felforralom. A megmosott (nem hámozott) spárgát beledobom és a forrástól számítva 2 percen keresztül főzöm, majd a vízből kiveszem és hűtőbe teszem.

spárga

Fürjtojás:

Forrásban lévő vízba tedd a tojásokat és 2 perc alatt tökéletes állagúra készül. Belül lágy, folyós, kívül feszes.

Póréhagyma:

A póréhagymát felszeletelem kb 1 cm-es karikékra, majd elemeire bontom és abban a serpenyőben amiben a húst kérgesítettem, jó alaposan körbepirítom.

Javasolt sorrend:

cékla, jus, zöldborsó, sertésszűz, spárga, póréhagyma, fürjtojás

Ülj le egy kicsit, csodáld meg amit alkottál és kortyold hozzá a lefőzött presszót

További receptek itt!

SassDani

 

Hozzászólások

hozzászólás